Hlavní obsah

Proč jsou tchyně tolik neoblíbené

Novinky, bok

Plánujete-li někdy v životě partnerské soužití, rozhodně se asi nevyhnete dříve či později kontaktu s potencionální tchyní. Přitom už jen při vyslovení slova tchyně se mnohým sevře žaludek a vybaví se jim neblahé vlastní či cizí zkušenosti. Proč tomu tak je a kde se vlastně v lidech bere taková averze?

Foto: Profimedia.cz

Ne všichni mají to štěstí, že se svou tchyní vycházejí bez větších problémů.

Článek

Ačkoli mají mnozí lidé ke své vlastní matce často vřelý vztah a ani by je nenapadlo označit ji nějakým nelichotivým výrazem, matku svého partnera či partnerky tak mnozí nazývají a často si opravdu neberou servítky. Přitom obě tyto ženy nebývají až tak rozdílné. Kde se tedy v lidech bere takové odlišné chování? Na to se snažili přijít zahraniční odborníci v jednom z průzkumů, jehož výsledky citoval server Daily Mail.

Nepopulární příbuzná

Jakkoli může ze zažitých stereotypů vyznívat, že tchyně je nepopulární především u manželů, nový průzkum to popírá a tvrdí, že tato příbuzná je neoblíbená zcela stejně napříč oběma pohlavími. Každá čtvrtá žena uvádí, že považuje tuto členku rodiny za osobu, která příliš "komanduje, organizuje a chová se otravně".

Specificky jen mezi ženami pak jako největší problém tchyně je, že "prostě ví všechno nejlíp", především co se týče dětí a jejich výchovy a celkově rodičovských dovedností. Ženám také často vadí, že tchyně podkopává jejich autoritu u partnera či dětí. Třetina dam (z celkového počtu 2000 respondentek) pak z chování své příbuzné jednoznačně vycítila, že není vhodnou partnerkou pro jejich syna.

Tchyně jako hlavní důvod stresu

Z celkového počtu respondentek označilo 24 procent vztah s tchyní jako nepříliš dobrý či naprosto příšerný. Další otázkou průzkumu tedy bylo zjistit, co za těmito problémy nejčastěji stojí a jak takové nesrovnalosti celkově působí na ženy-snachy.

Z počtu nespokojených snach označilo 16 procent svou tchyni za naprostou potvoru, 22 procentům vadila její hrubost, podle 25 procent respondentek příliš ovládá jejich život, pro 35 procent příliš kritizuje.

Zajímavé pak bylo zjištění, jak moc neshody s příbuznou ovlivňují psychiku žen. Pro 24 procent žen jsou takové neshody mnohem více stresující než stěhování, pro 14 % je rozpolcený vztah s tchyní horší než ranní nevolnosti v těhotenství.

Jedna z deseti žen podle výsledků studie psychicky nevydrží neshody a raději se z dosahu tchyně odstěhuje. Pro pět procent žen byly rozpory s tchyní příčinou rozpadu manželství.

Anketa

Jak vycházíte se svou (potenciální) tchyní?
Naprosto skvěle, jako kamarádi
10,5 %
Vycházíme bez problémů
42,4 %
Občas to skřípe, ale není to nic vážného
13,4 %
Není to nic moc
11,5 %
Tchyně je moje noční můra
22,2 %
Celkem hlasovalo 13272 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Recept na klidné soužití tchyně a snachy

Tchyně a uzený jsou nejlepší studený, říká okřídlené rčení. Ale musí to opravdu tak být? Vybudovat pěkný vztah mezi tchyní a snachou není tak těžké, jak si...

Výběr článků

Načítám