Hlavní obsah

Raději se o manžela podělím, než bych měla sto horších mužů jen pro sebe

Navenek působí Vicki Dargerová jako obyčejná žena, která bydlí v domě na předměstí a stará se o děti, které chodí do školy. Představy o její průměrnosti se ovšem rozpadnou na prach, jakmile se jí zeptáte na manžela. Dozvíte se, že se jmenuje Joe, je otcem 24 dětí a kromě Vicki má další dvě manželky. Jednou z nich je její dvojče Valerie.

Článek

Vicki Dargerová si za muže vzala mormonského fundamentalistu, kteří považují polygamii za přirozenou formu soužití. Její zpověď přinesl server Daily Mail.

"Reakci většiny lidí lze shrnout do jednoho slova: fuj. Předpokládají, že muži, kteří žijí v polygamním svazku, jsou zvrácení, mají velké ego, nebo jsou příliš sexuální," tvrdí manželka polygamisty ze Salt Lake City. "Je tomu ale právě naopak, pokud by muž měl některou z těchto vlastností, vícečetný vztah by mu prostě nevydržel. S takovým člověkem bych žít nemohla, nejsem žádnou hračkou mého muže ani mých sester-manželek," dodává Vicki Dargerová radikálně.

Se svým manželem začala chodit stejně jako její druhá spolumanželka Alina. V roce 1990 si Joea obě ženy ve stejný den vzaly. O deset let později se k nim přidala ještě třetí manželka - Valerie.

V nedávno vydané knize, která se v překladu jmenuje Láska krát tři: pravdivý příběh našeho polygamního manželství, píše Vicki společně se svým manželem o jejich netradičním manželském životě i o tom, proč se jejich rodina drží dál od Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, kterou v  poslední době stíhají mediální skandály. [celá zpráva]

Můj manžel je monogamista, tvrdí Vicki

Spíše než tomu, že Joe, polygamista páté generace, pojal za manželky tři ženy kvůli sexu, Vicki věří, že polygamický svazek má "vyšší účel". "Raději se budu o Joea dělit, než bych měla jen pro sebe sto mužů, kteří nedosahují jeho kvalit," tvrdí Vicki. Navzdory realitě považuje svého muže za monogamistu. "Je věrný mně a lidem, u nichž očekávám, že jim věrný bude," tvrdí.

Všechny tři manželky: Vicki, Alina a Valerie pocházejí z mnohočetných rodin a Vicki vzpomíná, že to ji podrželo v nejtěžších okamžicích rodinného soužití. V jedné chvíli totiž nosilo v jejich rodině plenky 20 dětí.

Opravdovou krizi si prožila při komplikovaném těhotenství, kdy ji postihly deprese a ona přemýšlela, jestli má na polygamní vztah dost síly. "Nakonec mě přes toto těžké období přenesla manželova oddanost a podpora mých sesterských manželek," vzpomíná Vicki. "Nikdy se na mě nevykašlali, i když jsem jim ukazovala tu nejhorší tvář."

Více rukou se hodí

Podle Vicki Dargerové má navíc polygamní manželství i praktickou stránku. "Více párů rukou se hodí. Když jsem právě nemohla věnovat svým dětem tolik pozornosti, kolik potřebovaly, byly tam Val a Alina, aby se o ně staraly a milovaly je. Joe mě zase nikdy nepřestal poslouchat ani neodešel, a to i když jsem byla zvlášť kritická," vzpomíná Vicki na to, co nakonec nejvíce pomohlo utužit vztahy v rodině.

Nicméně neznamená to, že soužití u Dargerů nemá jako všude i špatné dny. Vicki si myslí, že problémy vznikají hlavně tehdy, když musí čelit předsudkům o polygamním manželství. Sama to přirovnává ke svazkům osob stejného pohlaví. "Žádný z těchto vztahů není imunní vůči problémům, kterým čelíme v naší rodině. Ale to je životní styl, který jsem si vybrala a který mi vyhovuje," dodává Vicki.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám