Hlavní obsah

I promiskuita žen má svůj biologický význam, tvrdí vědci

Londýn

Doposud bylo tvrzeno, že z evolučního hlediska jsou promiskuitní především muži, ženám byla dána do vínku spíše věrnost a péče o rodinný krb. Nicméně současné statistiky nevěrných žen a počty jejich sexuálních partnerů vypovídají o něčem zcela jiném. Vědci dlouho hledali pravou příčinu tohoto chování žen, až došli k závěru, že ženy se takto chovají, aby snížily rizika sourozeneckého páření.

Foto: Profimedia.cz

Styk žen s více partnery může mít své výhody.

Článek

Ženy a samice promiskuitou hodně riskují. Jednak pokud jsou v případě monogamně žijících druhů odhaleny, jejich partner je může opustit a nemusí se starat o potomky. Za druhé více souložemi žena ohrožuje svůj vlastní život. Čím více porodů, tím je její tělo více oslabeno. A pak žena nemůže své geny šířit do okolí, protože potomky porodí a sama vychová v jednom místě. Muž (samec) může zplodit potomky v širokém okolí a nemusí je ani znát.

U žen a samic má promiskuita své výhody v tom, že kompenzuje nevýhody příbuzenského křížení. Podle odborníků z Anglie je ženská promiskuita častější především u druhů tvořících malé skupiny. U příbuzenského křížení se zvyšuje počet genetických vad v jedinci a tím se snižuje jeho vitalita, odolnost a plodnost.

„Téma promiskuity u jedinců samičího pohlaví je dlouhodobou hádankou pro biology. Tato studie naznačuje, že páření samic s více partnery může mít své výhody,“ tvrdí Göran Arnqvist z Univerzity v Uppsale.

Reklama

Související témata:

Související články

Sklony k promiskuitě se dědí, tvrdí vědci

Střídáte často své sexuální partnery nebo toužíte po sexu ve třech? Pak za vaše tužby mohou geny. Podle newyorských vědců totiž máte specifickou variantu genu...

Výběr článků

Načítám