Hlavní obsah

Když je žena alergická na svého muže

Novinky, das

Alergie na mužské sperma je velmi vzácné, přesto nebezpečné onemocnění. Nejúčinnější léčbou je správná prevence, ale existují i léky, které dokážou v případě potřeby pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Alergie na sperma může být i důvod neplodnosti páru.

Článek

Alergenem je bílkovina, která se nachází v tekutině mužského ejakulátu a je vytvářena v prostatě. Tato proteinová částice se nachází u všech mužů. Takže řešením není změna partnera, ale především používání kondomu. Pokud muž při styku s alergickou ženou používá kondom, nedojde k setkání ženské vaginy či jiné sliznice se semenem, tudíž ani nevznikne alergická reakce.

Další možnou příčinou alergie je zbytek stopových prvků z potravy (např. po oříšcích) nebo antibiotik, které se ve spermatu vyskytují.

Alergie se může projevit jako vyrážka, zarudnutí či zduření zevních pohlavních orgánů, bolesti v podbřišku, silné stahy dělohy, průjem či zvracení. V extrémních případech může dojít k mravenčení a k vážným obtížím při dýchání připomínajícím astmatický záchvat. Pokud žena včas není léčena, může dojít až k anafylaktickému šoku s následkem smrti.

O léčbě tohoto problému by měl rozhodovat vždy gynekolog s alergologem. Lékaři především doporučují používat kondom, případně aplikaci léků potlačujících alergické reakce a podkožní či poševní hyposenzibilizace (postupné snižování citlivosti na setkání s alergenem).

Problém může nastat, když se partneři rozhodnou založit rodinu. V těchto případech je otěhotnění přirozenou cestou velmi složité a často se dlouhý čas nedaří. Proto je zde doporučováno umělé oplodnění, při kterém bývá mužské sperma očištěno od těchto bílkovin.

Reklama

Související témata:

Související články

Ničitelé mužské plodnosti

Ta zpráva vyděsila mnohého majitele vyhřívaných sedaček v autě. Podle výzkumu vědců z univerzity v německém Giessenu mohou totiž snížit jejich šance na početí...

Výběr článků

Načítám