Hlavní obsah

Páry se líbají jen za svobodna, v manželství si dají sotva pusu

Líbání je nejen velmi zdravé, ale díky němu člověk dokáže i rozlišit, zda jej ten druhý skutečně přitahuje. Podle vědců při polibku dochází k výměně informací, které lidský mozek podvědomě vyhodnocuje a určuje, zda nám ten druhý v roli partnera bude vyhovovat. Možná i z tohoto důvodu se lidé nejčastěji líbají při vzájemném poznávání. Jakmile jsou si sebou navzájem jistí a vstoupí do svazku manželského, líbání jde stranou.

Foto: Profimedia.cz

V manželství jde líbání stranou

Článek

Manželé se líbají skutečně velmi málo. Podle britské sociologické studie je to kvůli manželskému svazku, jakmile dvě osoby vztah legalizují, líbání mezi nimi ustane. Pětina párů si přitom za celý týden nedá pusu ani na rty. Nejlepší situace je v tomto ohledu mezi nejmladšími.

„Mladší lidé jsou stále romantičtí, ve věku mezi 18 až 24 roky se líbají v průměru jedenáctkrát týdně,“ píše Daily Express.

Muži a ženy se v očekávání a požadavcích týkajících líbání liší. Zatímco pánové jsou dychtiví vášnivého líbání před souloží, ženy se ho dožadují po souloži. Muži líbání vnímají jako určitý druh předehry, ženy spíše jako test vzájemného souznění.

Zajímavé je i zjištění, že muži u krátkodobých vztahů preferují mokré polibky, které je informují o vzrušení partnerky. Odborníci to zdůvodňují tím, že muži přenášejí na ženy slinami testosteron, což u žen prý zvyšuje sexuální energii.

Anketa

Líbáte se s protějškem v manželství stejně jako za svobodna?
Ano, nejen při líbání si maximálně rozumíme.
11 %
Asi ne tak často, ale stále stejně intenzivně.
17,5 %
Ne, líbáme se stále méně a méně.
23,2 %
Ne, už ani nevím, co je to líbání, jsem vděčná/ý za pusu
48,3 %
Celkem hlasovalo 3697 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži mají raději polibky vlhké, ženy dlouhé

Ženy i muži se líbají se stejnou ochotou. Nelze říct, že by v oblibě líbání byly mezi pohlavími rozdíly. Diference je možné spatřovat spíše v kvalitě polibku...

Výběr článků

Načítám