Hlavní obsah

Sny ukazují naše sexuální přání jasněji než vědomí

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snění je přirozenou součástí spánku. Přestože mnozí tvrdí, že se jim v noci nic nezdává, obvykle si to prostě jen nepamatují. Ve skutečnosti se při osmihodinovém spánku zdá člověku i pět snů za noc. O erotické sny se pak jedná pouze tehdy, nahromadí-li se v těle po ránu více pohlavních hormonů než v noci, nebo v případě, že sex je v tu danou chvíli pro člověka z osobnostního či emočního hlediska velmi důležitý.

Podívejte se, co o vás mohou prozradit vaše nemravné snyVideo: Novinky

 
Článek

V každém případě erotické sny nejsou u lidí nic výjimečného, což dokazují i nejrůznější průzkumy. Podle jednoho ženy tyto sny mívají pravidelně pětkrát do měsíce a muži dokonce každou druhou noc, přičemž detaily snů si pamatují obvykle jen ženy, muži je zřejmě jednoduše zaspí. Z obecného hlediska si pak nejsnáze pamatujeme ty sny, které se nám zdají těsně před probuzením.

Sny vycházejí z reality

Obsah snů se utváří z každodenní reality. Obvykle se ve snech promítá to, čeho se nám v životě nedostává. Je tedy možné, že v erotických snech člověk prožívá to, co běžně ve svém sexuálním životě neprožívá, ať už se jedná o lesbický vztah, milování s více lidmi, sadomasochistické praktiky či sex s nějakou celebritou či šéfem nebo kamarádkou.

Podle sexuologa Radima Uzla se nemusí nikdo bát, že tyto sny vypovídají o jejich úchylnosti či nenormálnosti. Ve skutečnosti může být výklad zcela prozaičtější. Jazyk snů je podobný pohádkám a mýtům. Pokud tedy člověk prožívá v erotickém snu něco, co doposud v realitě nevyzkoušel, může to znamenat jen to, že touží ve svém životě v nějaké oblasti vystoupit ze stereotypu a zkusit něco nového.

Sexuální orgie ve více lidech zas mohou pouze znamenat, že ten dotyčný člověk dlouho nebyl sexuálně uspokojen, nebo že se člověk touží například v zaměstnání zařadit do určitého týmu apod.

"Teprve při často opakovaných a motivačně pestřejších snech můžeme začít uvažovat o tom, že se jedná o nějaký skutečný sexuologický problém," dodává Uzel.

Erotické sny a noční můry

Občas se může stát, že se člověk ráno probudí zpocený a vyděšený k smrti i po snu s erotickým podtextem. Není divu, když podle výzkumů až 64 % všech snů obsahuje negativní zážitky jako strach, zlost, smutek a jen 18 % snů je v podstatě pozitivních.

Stejně jako opakující se sny mají noční můry zesílený emoční dopad. Více napadají naše vědomí. Často se tak děje, pokud člověk již v minulosti s nějakým problémem, který ho velmi zraňoval, bojoval, ale obvykle nevyhrál. Tato zkušenost se mu tedy zjevuje jinou formou ve snu a tím, že tuto zkušenost prožívá opakovaně, to pak méně bolí i ve skutečnosti.

Noční můra může mít pozitivní a očistný charakter. Vyvolá sice úzkost, ale podá i potřebnou informaci.

Patří sem i sny, jež vypovídají o pocitech trapnosti, studu či nedostatečnosti. Jedná se o ty sny, kdy se například muž považuje za nadsamce a pak se mu při styku se ženou nedostaví erekce. Nebo když žena touží po nějakém muži a on si to před ní začne rozdávat s mnohem atraktivnější ženou či s její kamarádkou apod.

Běžné jsou i sny, které mohou symbolizovat touhu vyřešit nějakou reálnou situaci a přitom k tomu nevyvíjet dostatečnou aktivitu. Jedná se o sny jako například, když žena slíbí muži, že bude "dominou" a pak k němu přistoupí v růžovém krajkovém spodním prádle. Nebo muž touží svést nějakou krásnou zlatokopku a když si svlékne kalhoty, tak první co žena uvidí, jsou vytahané, zaprané trenýrky.

I zlé sny nás mohou upomínat, že máme nějaký problém, který je pro nás v určitém smyslu významný a měli bychom se ho tedy snažit nějak řešit.

Zkažený nebo naopak prima den

Podle odborníků mají sny i skutečný vliv na to, jak se celý následující den člověk cítí a jakou má náladu. Bude-li se mu tedy zdát sexuálně uspokojivý sen, pak je velká pravděpodobnost, že i následující den bude dotyčný doslova hýřit optimismem, nápady, kreativitou a štěstím. Naopak dojde-li ve snu k selhání, nepříjemnému trapasu či ponížení, pak dotyčný začne svůj den špatnou až depresivní náladou. Může se víc než obvykle podceňovat, nesoustředit se a mít zlost na všechny a všechno.

O čem nejčastěji sní ženy
o náruživém sexu se svým aktuálním partnerem
o sexu s kamarádem, kolegou, ex-partnerem, celebritou apod.
o sexu se ženou
o nějaké sexuální aktivitě, kterou doposud osobně nedělaly
o tom, že je někdo orálně uspokojuje
o milování jak z románu a to doslova - romantika se vším všudy
o pasivní roli, kdy plní úkoly muže
o tom, že jim muž při sexu naplácá na zadek, zatahá je za vlasy či s nimi bude provádět jiné mírně násilné praktiky
o roli prostitutky
O čem nejčastěji sní muži
o náruživém sexu se svou aktuální partnerkou
o sexu s herečkami, kamarádkami, šéfkami či jinými ženami
o uspokojivém orálním sexu
o sexu se dvěma a více ženami
o sexu na veřejnosti
jak sledují svou partnerku při autoerotice
jak sledují další pár při sexu
o análním sexu
o lehce násilnickém sexu, až sadomasochistických praktikách

Když sny jsou realitou, jen si to člověk nepamatuje

Sexsomnie je spánková porucha, při které postižený souloží ve spánku, ale předpokládá, že je to pouze sen. Po probuzení si obvykle nic nepamatuje. Může se jednat o masturbaci, svádění partnera či partnerky, ale může jít i o násilnou formu, kdy chce sexsomnik uspokojit svůj chtíč i přes odpor toho druhého.

Kuriózní na celé věci je, že se jedná o určitou formu náměsíčnosti, tudíž postižený může v noci vylézt třeba na střechu, vplížit se do bytu souseda a sexuálně ho obtěžovat.

Podle odborníků sex ve spánku zažívá až osm procent lidí majících problémy se spaním. Muže přitom postihuje třikrát častěji než ženy.

Anketa

O čem jsou vaše erotické sny?
O sexu s partnerem / partnerkou
7,7 %
O sexu s kamarádem /kamarádkou
48,2 %
O sexu s kolegou, kolegyní, šéfem, šéfkou
4,1 %
O sexu s ex
4,3 %
O sexu s celebritou
1,8 %
O homosexuálním pohlavním styku
5,3 %
O sexuální aktivitě, kterou jsem doposud reálně nedělal/a
5,6 %
O orálním sexu
2,1 %
O romantickém milování
3,4 %
O pasivní roli, kdy plním úkoly druhého
0,5 %
O milování s lehčím násilím
1,6 %
O sexu s více lidmi
2,3 %
O sexu na veřejnosti
0,7 %
O šmírování či pozorování někoho jiného při milování
0,5 %
O sadomasochistických praktikách
1,3 %
O análním sexu
2,5 %
O něčem jiném
8,1 %
Celkem hlasovalo 10647 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější ženské sexuální fantazie

O nemravných sexuálních praktikách prý více fantazírují muži. I mnohé ženy by vás ale dokázaly překvapit. Jejich tajné fantazie a přání se mnohdy vyrovnají těm...

Výběr článků

Načítám