Hlavní obsah

Více než třetina Čechů při náhodném sexu riskuje bez ochrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Flirt a náhodný sex k létu prostě patří. Bohužel ne každý se chová v tomto směru zodpovědně. Jak vyplynulo z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) pro občanské sdružení Art for Life, více než třetina Čechů nepoužívá při sexu s náhodným partnerem kondom.

Foto: Profimedia.cz

Až třetina všech Čechů se při náhodném sexu chová velmi nezodpovědně.

Článek

Kondom při náhodném sexu nepoužívá 33,3 procenta dotázaných mužů a 34,4 procenta dotázaných žen. Opačně odpovědělo 55,2 procenta mužů a 51,7 procenta žen. Zbytek účastníků průzkumu nechtěl odpovědět.

Sdružení pokládá zjištěné údaje za alarmující, protože kondom představuje účinnou formu ochrany před virem HIV. V Česku bylo od roku 1986 do letošního června zjištěno 1602 HIV pozitivních, z nich 330 onemocnělo AIDS, zemřelo 174. Nakažených je podle odborných odhadů až trojnásobek. Většina nakažených to neví, neboť infekce se většinou odhalí až při náhodném vyšetření pro jinou zdravotní obtíž.

Podle lékaře Davida Jilicha z AIDS centra Fakultní nemocnice Bulovka je nejvíc případů HIV pozitivity mezi dívkami od 20 do 24 let a mezi muži od 25 do 29 let.

Mladí se AIDS přestali bát

Pokles obav z AIDS u mladé generace potvrdil tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý. Je ředitelem Domu světla, kde nacházejí útočiště lidé HIV pozitivní a nemocní AIDS. Dům také nabízí veřejnosti bezplatné testování na přítomnost viru HIV v krvi. Art for Life přispívá na provoz tohoto domu. Mladá generace podle Hlavatého nezažila doby, kdy se nemoc objevila a budila děs jako něco neznámého, proti čemu není lék. Nyní už léky jsou, mohou ale jen oddálit propuknutí AIDS, nemoc nevyléčí. Proto je zásadní chránit se kondomem.

Sdružení Art for Life chystá v listopadu kromě tradičních výstav, koncertů, autorských čtení a dalších kulturních akcí osvětovou kampaň k problematice HIV/AIDS. "Prevence v oblasti AIDS je v Česku dost nevýrazná. Stát na ni vynakládá jen malé prostředky ve srovnání s tím, kolik ročně vydá na léčbu a následnou péči o HIV pozitivní a nemocné AIDS," uvedl předseda sdružení Martin Kámen.

Art for Life za tři roky své činnosti věnoval na programy ČSAP zhruba půl miliónu korun. Také letos může veřejnost přispět koupí uměleckých děl v aukcích nebo kalendáře PASSION 2012, jehož tvářemi budou například zpěvačka Bára Basiková, krasobruslař Tomáš Verner, herečka Eliška Balzerová či designér Maxim Velčovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám