Hlavní obsah

Nejoblíbenější hračka pro dospělé není jen pomocníkem v nouzi

Novinky, Dana Sokolová

Již několik desítek let vyhrává žebříčky nejpopulárnějších a nejprodávanějších erotických pomůcek. Slouží především ženám, ale svou oblibu našel i u velké skupiny mužů. Dokonce existuje velká skupina žen, jež si na něm utvořila závislost. Ano, řeč je o vibrátoru. Erotické hračce, jež slouží především k autoerotice, ale i ke zpestření párového sexu.

Foto: Profimedia.cz

Vybírat je opravdu z čeho.

Článek

První zmínky o náhražce penisu jsou staré více jak 6000 let. Nejedná se tedy o žádný výdobytek moderní doby, ale o pomůcku, která nás pojí s historií lidstva. Sexuální potřeby jsou zakořeněny hluboce v nás, tak jako u většiny zástupců živočišné říše.

Vibrátor však nesloužil vždy jen k uspokojení sexuálních potřeb žen, ale i k léčbě ženské hysterie. Již v 19. století lékaři používali léčebnou metodu tzv. pánevní masáže. V podstatě se jednalo o dráždění pohlavních orgánů za účelem přivést ženu k orgasmu.

Ne náhodou tak první novodobý vibrátor vynalezl v roce 1869 americký lékař George Taylor, a to z čistě praktických důvodů. Snažil se ulehčit si práci, a zároveň obsloužit více pacientek se širokým spektrem symptomů, jako byly hysterie, slabost, nervozita, nespavost, tiky či ztráta chuti k pohlavnímu styku.

Foto: Profimedia.cz

I takto kdysi vypadal vibrátor

Nejprve se tak dělo pomocí ruční stimulace, tedy masturbací, a až díky Taylorovi pomocí prvního vibrátoru poháněného parou. Byl to velký a těžkopádný přístroj, který ale zvládl uspokojit velkou škálu žen.

První elektrický vibrátor spatřil světlo světa v osmdesátých letech 19. století. Sestrojil ho Kelsey Stinner a díky němu pak došlo k obrovskému rozmachu této pomůcky. Neexistovaly žádné luxusní lázně v Evropě a Americe, kde by vibrátor k léčbě nepoužívali.

Foto: Profimedia.cz

Historický vibrátor připomínající dnešní fén na vlasy.

Z lázní do domovů

Na začátku 20. století se vibrátory dostaly do maloobchodního prodeje. Ženy si ho tedy mohly koupit v obchodech i pro domácí využití. Stalo se tak v roce 1902 díky americké společnosti Hamilton Brach, která si nechala elektrický vibrátor patentovat. Vibrátor se tedy jako pátý výrobek na světě zařadil mezi elektrické domácí spotřebiče. Až deset let poté se začaly vyrábět na elektriku vysavače či žehličky.

Z pultů věhlasných obchodních domů se vibrátory dostaly až ve 20. letech minulého století, kdy se začaly objevovat v pornografických filmech a společnost se nad jejich prodejem v běžných obchodech začala pohoršovat. Od té doby se začaly vibrátory považovat za výhradně erotickou pomůcku a k sehnání byly pouze ve vykřičených obchodech či domech.

Oficiálně tabu kolem vibrátorů prolomil až v polovině dvacátého století americký sexuolog Alfred Kinsey, kterého lze považovat za skutečného otce přirozené sexuality.

Foto: Profimedia.cz

Luxusní vibrátor může být i výhodnou investicí. Tento je například vyroben na zakázku ze 24 karátového zlata.

Hračka nebo přítel do nepohody

Většina žen tuto pomůcku využívá především k masturbaci. Existují dokonce ženy, jež dosáhnou orgasmu pouze při dráždění vibrátorem, a nejedná se o malou skupinu. Podle některých statistik orgasmu pouze tímto způsobem dosáhne až třetina všech žen.

Z praxe sexuologů vyplývá, že při masturbaci s vibrátorem jsou ženy mnohem více uvolněné, než při tomtéž s mužem. Nicméně vibrátor může velmi obohatit i partnerský sex. Přestože ho někteří muži mohou vnímat jako konkurenci, sex jako takový tato pomůcka může jen oživit. Vše je ale otázkou vzájemné dohody.

„Vibrátory nejsou náhradou za sexuálního partnera. Používáte-li přístroj sama, může to dokonce zvýšit váš zájem o sex s partnerem. Použití vibrátoru během sexu s partnerem vám zase může pomoci snadněji a spolehlivěji dosáhnout orgasmu,“ dodává doktorka Laurie Mintzová, autorka knihy Průvodce unavené ženy po vášnivém sexu.

Foto: Profimedia.cz

Nyní mohou ženy svým vyvrcholením zachraňovat naši planetu. Tento ekologický vibrátor byl navržen tak, aby se baterie uvnitř nabíjela pomocí páčky, kterou žena pohybuje.

Pro některé muže je velmi vzrušující, když se žena před nimi uspokojuje pomocí vibrátoru, jiné však může tato pomůcka i odpuzovat. To samé platí u žen. Jen málokterá žena navrhne použití vibrátoru při partnerském milování. Obvykle s tímto nápadem přijde muž.

I vibrátor velmi často nakupuje muž. Ženy si ho obvykle pořizují jen pro vlastní užití. Pokud jej pár chce používat při partnerském sexu, obvykle ho kupuje právě muž. Což podle prodejců není vždy správně.

Foto: Profimedia.cz

Moderní pojetí vibrátoru, jež lze propojit s iPodem.

Muži totiž vibrátor obvykle nakupují podle vlastních sexuálních potřeb, přičemž na potřeby ženy až tolik nepohlíží. Obvykle se tak řídí pravidlem, že čím větší vibrátor, tím pro ženu lepší, přičemž ženy obvykle upřednostňují zcela běžné velikosti. Ženy pak také více pohlíží na samotné materiály. Obvykle upřednostňují příjemné lékařské materiály, před chladivými kovovými apod.

Nicméně každá žena je jiná a mnohdy trvá i několik pokusů, než objeví pro sebe ten nejideálnější tvar či velikost. Některé ženy vlastní hned několik druhů vibrátorů a jak s úsměvem na tváři říká třicetiletá Monika: "Na každém tvaru a materiálu je něco. Pro každou příležitost se hodí něco jiného. Tak jako člověk rád experimentuje s novými ingrediencemi v kuchyni, tak jej může uspokojovat experimentování s vibrátory."

Reklama

Související témata:

Související články

Masturbace je nejen zdravá, ale také léčivá

Dlouhodobě se ví, že je masturbace zdravá a všechny mýty o její škodlivosti byly vyvráceny. Stále častěji se ale odborníci zaměřují na výzkum masturbace jako...

Výběr článků

Načítám