Hlavní obsah

Třetina žen doplácí na partnerovo chrápání nedostatkem spánku

Novinky, bok

Říká se, že láska hory přenáší, a když jsou dva lidé zamilovaní, zvládnou spolu úplně všechno. Pokud váš partner ale každou noc chrápe, až to budí sousedy, ani láska s tím často nehne. Mnohé ženy tak místo lahodného sdílení lože se svým partnerem probdí nejednu noc.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobý nedostatek spánku kvůli partnerovu chrápání může vážně narušit i celý vztah.

Článek

Chrápání trápí muže i ženy. Dotyčný chrápající to možná jako konec světa nevidí, ale drahá polovička, která musí každou noc náruživě mlaskat, či partnera jinak nutit, aby přestal, by dala vše za to, aby bylo alespoň chvíli ticho.

Vědci se proto při svém výzkumu zaměřili nejen na četnost chrápání partnerů, ale také na to, jak to partneři nejčastěji řeší. Z dostupných údajů zjistili, že každý třetí člověk promarní během roku téměř tři týdny života kvůli partnerovu chrápání.

Pro 39 % lidí je to natolik otravná situace, že raději pravidelně opouštějí společnou ložnici ve snaze si alespoň chvíli užít nerušený spánek. Jeden z devíti párů pak spí trvale odděleně, a to právě kvůli nadměrnému chrápání jednoho z dvojice.

Chrápou muži i ženy

Ačkoli to ženy nejspíš nerady uslyší, i ony bývají často aktérkami oné nepříjemné situace, i když v ne tak velké míře jako muži.

V průzkumu mezi 2500 dobrovolníky téměř čtvrtina mužů uvedla (24 %), že jsou svými partnerkami vyrušováni z pokojného spánku. Mezi ženami si na "zlozvyk" svého partnera stěžovalo 41 dam. Dlouhodobé narušování spánku jedním z partnerů, nebo dokonce oběma, může vést až k rozpadu vztahu.

Vědci upozorňují, že dlouhodobé hlasité chrápání může být příznakem tzv. spánkové apnoe, tedy stavu, kdy se svalové napětí jazyka nebo jiné části krku uvolní natolik, že dojde k ucpání dýchacích cest.

Chrápání a syndrom spánkové apnoe převládají u lidí s obezitou či závislých na alkoholu. Redukce alkoholu a dostatečný pohyb tak mohou pomoci redukovat nepříjemné symptomy, radí doktorka Helena Shoveltonová, vedoucí British Lung Foundation.

Pacientům trpícím vážnou formou spánkové apnoe lékař předepíše ventilátor, který pod tlakem žene přes masku do dýchacích cest vzduch tak, aby tyto cesty zůstaly otevřené. Možné jsou také chirurgické operace - klasické či laserové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám