Hlavní obsah

Pražané chtějí uzavírat sňatky v přírodě

Novinky, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížící se letní období je nejvytíženější dobou pro svatební agentury a koordinátory. Pro Pražany v současnosti zařizují zahrady, zámky a hotelové komplexy. Vedou sňatky venku. Ze Staroměstské radnice už zní jen ruština.

Článek

Ta tam je doba, kdy z krásného, historického sálu Staroměstské radnice vycházeli mladí zamilovaní Pražané nebo alespoň Češi, kteří se mnohdy objednávali i rok dopředu, aby své životy mohli spojit v tehdy nejoblíbenějším místě pro konání svateb.

„Staroměstská radnice je stále oblíbená. Celkově se ročně na území Prahy 1 oddá 1600 párů, včetně církevních svateb a z toho je zhruba 1300 právě na radnici. Ale je pravda, že nejčastější klientelu dnes tvoří páry z východních zemí, které mají o Staroměstskou radnici zájem kvůli její historii,“ potvrdila deníku Právo mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Dalšími oblíbenými místy pro konání svatebních obřadů v Praze jsou zahrady Vrtbovská a Ledeburská, dále pak Obecní dům a Kaiserštejnský palác. „Mezi kuriózní místa pro uzavírání sňatků bych zařadila Karlův most a Václavské náměstí, kde si snoubenci slibují věčnou lásku pod sochou, nebo balón, který byl umístěn na Staroměstském náměstí,“ dodala mluvčí Blažková.

Podle svatebních agentur ovšem chtějí lidé, kteří v hlavním městě žijí a pracují, svatby venku, v přírodě, ideálně za hranicemi města.

Petřínská věž i divadlo

„Je pravda, že to zase nesmí být příliš daleko, většinou jsou ty požadavky na místo tak půl, maximálně tři čtvrtě hodiny od Prahy. Pražané nechtějí svatby městské. Preferují léto a svatby venku. Proto jsou nejčastější variantou zámecké zahrady, kde je zamluven i sál uvnitř, kdyby se počasí náhodou nevyvedlo,“ popsala Právu Dana Kapalínová z agentury Perfektní svatba.

Podle ní snoubenci většinou požadují, aby se všechno odehrávalo na jednom místě. Obřad v přírodě, hostina i ubytování. Splnitelné to je, pokud ze svých peněženek někdy neváhají vytáhnout mezi 150 až 700 tisíci korun, ale standardní částkou, kterou klienti za obřad zaplatí, je 300 000 korun.

„Mezi nejoblíbenější místa mezi našimi zákazníky patří zámek Dobříš a poslední dobou také středočeský Chateau Mcely, zámek přestavěný na hotel, kde se bral pan Bárta s paní Klasnovou. Když už to je v Praze, tak Troja nebo hotel Kempinski,“ prozradila Kapalínová s tím, že letošní zvláštností budou jistě sňatky uzavírané na Petřínské rozhledně.

V příštím roce by se svatebčané z hlavního města také měli dočkat uzavírání sňatků v Národním a Stavovském divadle.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejslavnější hudební svatby a rozvody

Britský měsíčník Q vyhlásil ve svém květnovém čísle deset nejslavnějších hudebních svateb posledních let. Redaktor Ben Mitchell sestavil žebříček, v němž bral...

Výběr článků

Načítám