Hlavní obsah

Málokteré moderní manželství je skutečně šťastné

Novinky, Dana Sokolová

Toužíte po receptu na šťastné manželství? Pak máte jedinou šanci - hledat inspiraci u našich babiček. Pamela Haagová ve své nejnovější knize poodhaluje skutečné důvody, proč v současnosti vstupují lidé do manželství a jaká ta manželství jsou. Jakou roli v něm hrají děti a pocit jistoty.

Foto: Profimedia.cz

Recept na šťastné manželství je dobré hledat u svých předků.

Článek

Pamela Haagová ve své knize nevycházela jen ze svých zkušeností, ale i ze svého vlastního průzkumu, ve kterém oslovila 2 000 lidí.

Ukázalo se v něm například, že jedna třetina manželů by si přála raději se nikdy neoženit či nevdat. A dokonce 65 % manželek a 85 % manželů se přiznalo, že dělají celou řadu věcí za zády svých partnerů.

Moderní doba a i pojetí manželství totiž přeje nevěrám. Přestože nemusí jít vždy o nevěru jako takovou, flirt po internetu je dnes zcela běžnou záležitostí. A je otázkou, do jaké míry lze toto flirtování považovat za prohřešek proti věrnosti.

Pamela Haagová rozdělila moderní manželství do pěti skupin.

1. "Pološťastné" manželství

Velkou většinu dnešních manželských svazků lze podle Haagové považovat za "pološťastné". Člověk se v tomto svazku necítí ani přímo šťastný, ale zároveň ani přímo nešťastný. Spíše ho neustále svírají pochybnosti.

"Jednu minutu má člověk pocit, že žije ve velmi dobrém vztahu, ale hned následující okamžik mu začne vše vadit a přemýšlí, zda život s tím druhým má skutečně cenu," popisuje tento druh manželství autorka.

Jedná se obvykle o páry, jež se spolu sice hádají, ale obvykle to nejsou hádky plné výbušných emocí. Spíše se jde o apatické manželství, kdy vedle sebe dva lidé prostě jen přežívají.

Podle odborníků přitom stačí k fungování tohoto vztahu velmi málo - začít věnovat více pozornosti jeden druhému.

2. Manželství založené na rodičovství

Určitý podíl na problémech většiny manželství mají děti. Jakmile přijdou na svět, rodiče svůj veškerý zájem věnují jen jim a přitom nenápadně ze svého zájmu vytěsňují druhého partnera. Děti se stávají středobodem rodin - vše se točí jen kolem nich, přičemž rodiče zapomínají sami na sebe, na své vzájemné soužití.

Nejvíce hádek pak vzniká i kvůli neshodám ve výchově dětí.

3. Manželství, v němž hraje roli přílišná aktivita ženy

V dnešní době jsou ženy mnohem ambicióznější než dříve. Přesto, některé z nich v manželství plní poněkud netradiční roli. Veškerý svůj život podřizují blahu svého manžela. A tak se mnohdy stává, že žena tvrdě pracuje doma, ale i v zaměstnání, aby uživila svou rodinu a zároveň mohla plnit své sny svému poněkud bohémskému manželovi.

4. Manželství s tzv. Ed McMahonovým syndromem

Pamela Haagová pojmenovala toto manželství po oblíbeném herci z osmdesátých let minulého století, jehož proslavila věta: "Máte pravdu, pane". Toto manželství tedy funguje na bázi, kdy člověk, jen aby měl klid, tak nahlas souhlasí s čímkoli, co řekne ten druhý. Navenek se tak toto manželství může jevit jako harmonické, nicméně ve skutečnosti se může jednat o skutečně nešťastný vztah dvou lidí, již spolu prostě neumí komunikovat. Odborníci pak tento vztah popisují jako život na jedné lodi, nicméně pár hodin před potopením.

5. Polomanželství

Poslední skupinu tvoří páry, jež spolu žijí jen naoko. V podstatě se tyto páry mohou nechat rozvést, ale z nějakého důvodu to stále odkládají. Obvykle kvůli finančnímu vyrovnání či kvůli dětem.

Často sem patří i manželé, již tvrdí, že mají otevřené manželství a tomu druhému tolerují téměř cokoliv. Nebo jde o tzv. oddělené manželství, kdy každý z páru bydlí v jiné domácnosti.

Ani tyto vztahy ovšem nevypovídají o šťastném manželství.

Reklama

Související témata:

Související články

Dvě třetiny žádostí o rozvod podávají ženy

České ženy podávají mnohem častěji žádost o rozvod než muži. Podle nejnovější studie o rozvodech Sociologického ústavu AV ČR jsou to dvě třetiny všech návrhů....

Výběr článků

Načítám