Hlavní obsah

Ženy s "tlustou" minulostí jsou atraktivnější než jejich věčně štíhlé konkurentky

Ženy, které někdy v minulosti bojovaly s nadváhou, mají u mužů větší šanci než ty dámy, jež byly vždycky štíhlé. O nové vědecké studii, která to dokládá, informoval server Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ženy, které bývaly obézní, jsou navzdory komplexům pro muže atraktivnější.

Článek

Vědci z University of Liverpool pod vedením Jasona Halforda zjistili, že stigma z nadměrné váhy u žen přetrvává i poté, co shodí poslední nadbytečný kilogram. Mnohdy se svou "tlustou" minulost snaží před možným partnerem utajit. Tím si ovšem dělají medvědí službu. Mužům takové informace nevadí, právě naopak.

Tým doktora Halforda předložil 106 mužům a 96 ženám obrázek mladé atraktivní ženy s příběhem. Ten byl pokaždé stejný, až na údaje o váze v minulosti. V jednom případě historka tvrdila, že žena má po celý život stejnou váhu i velikost, v druhém případě ale uváděla, že dívka dříve nosila velikost oblečení  XXXL a vážila 101 kilo. Účastníci pak byli vyzváni, aby řekli, jak ji vnímají.

Ženy a muži se ve vnímání lišili

Ženy vnímaly "zhublou" dívku z obrázku v negativním světle. Pohlížely na ni shora a označily ji jako nevyrovnanou, línou, nedisciplinovanou a dokonce více nečistotnou ve srovnání s ostatními vždy štíhlými ženami.

Podle Halforda je to dáno soutěživostí žen a vědomím, že dívka po zhubnutí rozšířila řady jejich konkurence.

Naopak muži, kteří zjistili, že žena měla v minulosti problém s nadváhou, ji považovali za atraktivnější. Podle vědců si uvědomili, že "ta atraktivní dívka z obrázku není dokonalá a oni by u ní měli větší šanci".

"Hlavně obézní muži si mysleli, že by mohli mít u takové dívky větší šanci, protože sama byla v minulosti obézní," uvedl Jason Halford.

Obecně pak muži vnímali zhublou dívku jako přátelštější, vyrovnanější a dostupnější než trvale štíhlou. Připadala jim také kreativnější a emočně stabilnější.

Podle vědců je tedy dobré si rozmyslet, před kým se svou obézní minulostí chlubíte.

Výsledky byly prezentovány v Istanbulu na Evropském kongresu o obezitě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám