Hlavní obsah

Vědci prý odhalili tajemství ženské sexuální rozkoše

Novinky, bok

Ženský orgasmus. Téma, které je pro mnohé muže stále záhadou a u řady žen vzbuzuje pocit frustrace. Není ale proč zoufat. Vědci prý konečně odhalili jeho skrytá tajemství.

Foto: Profimedia.cz

Vědci prý zjistili dva prokazatelné způsoby, jak ženy dosahují orgasmu.

Článek

K odkrytí veškerých tajemných zákoutí pomohlo vědcům podrobné zkoumání ženského mozku a jeho jednotlivých částí. Při testech vědci pomocí skeneru kontrolovali jeho jednotlivé části, které jsou v průběhu sexuální rozkoše aktivní. Díky tomuto výzkumu tak přišli přinejmenším na dva způsoby, jak ženy dosahují sexuální rozkoše.

První zkoumaná oblast mozku se aktivuje v případě, kdy je žena sama, a vzrušuje se sexuálními fantaziemi. Při sexu a stimulování partnerem se pak v mozku aktivují jiné odlišné části.

Sexuální fantazie

Zjištěné údaje pocházejí ze dvou samostatných výzkumů. Prvním je americká studie, která se uskutečnila na Rutgersově univerzitě pod vedením doktora Barryho Komisaruka. Ten podrobně analyzoval výsledky MRI skenů u dobrovolnic při dosahování vrcholu sexuální rozkoše. Hlavním bodem bylo zjistit spojitost mezi představivostí a spouštěním fyziologických reakcí.

Během skenování byla zjištěna zvýšená aktivita ve více než 30 jednotlivých částech mozku, včetně oblasti prefrontální kůry, která kontroluje funkce jako jsou rozhodování, kontrolování potřeb a představivost.

"Vypnutí" při orgasmu

Naproti tomu byla v kontrastu studie doktora Janniko Georgiadise a jeho kolegů z univerzity v holandském Groningenu. Tým vědců tu zjišťoval chování mozku ženy při sexuální stimulaci partnerem. Při testování zjistili, že ty samé části mozku, které se při sexuálním vzrušení pomocí fantazie aktivují, se během orgasmu náhle vypínají.

To vědce utvrdilo v přesvědčení, že ženy dosahují orgasmu s partnerem tehdy, když se od všeho oprostí a dosáhnou naprosto "změněného" stavu vědomí. Neschopnost tohoto "oproštění" pak může ženám často bránit v samotném dosažení orgasmu.

Vědci tak vcelku spolehlivě zjistili dvě alternativní cesty k dosažení ženského orgasmu.

Podrobná zjištění chtěli odborníci provést i u mužské populace. Problém byl ale za prvé v tom, že mužský orgasmus trvá prokazatelně kratší dobu než ženský, za druhé nikoho ani moc nepřekvapí, že muži při sexu mozek příliš nevyužívají. Podle logických závěrů mnohých odborníků by tak vlastně ani nebylo co zkoumat.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Orgasmus ženy v 50. letech a dnes

Americkou sexuologickou literaturu zahlcují v poslední době výzkumy a zprávy o ženském orgasmu. Jako by ženské sexuální vyvrcholení, které stálo dlouhý čas...

Výběr článků

Načítám