Hlavní obsah

Radim Uzel: Antikoncepce jako prevence zdraví

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je to pěkných pár roků, co jsem navštívil jednu zdravotní polikliniku v Kalifornii. Nepotřeboval jsem ji jako pacient, přijeli jsme tam na exkurzi. Tenkrát byl u nás jakýmsi výkřikem módy obyčejný ultrazvuk.

Foto: Profimedia.cz

Americké pojišťovny pochopily, že pravidelně užívaná hormonální dávka není žádným jedem.

Článek

Tam už fungovala počítačová tomografie. Vrchní sestra nám sdělila, že většinu ošetření provádějí bezplatně, protože jsou městem sponzorovaným zdravotnickým zařízením pro chudé.

„Proč si tedy lidé v USA platí pojištění, když se v kartotéce mohou prohlásit za nemajetné?“ Ta otázka jistě napadne spoustu našinců. Také jsem jí vrchní sestře položil. „To byste nesměl mít na sobě vaše boty a v kapse vaše pero.“

Moje trochu sešmajdané polobotky a obyčejná propiska sestřičce okamžitě avizovaly mé sociální postavení. V roli eventuálního amerického bezdomovce bych tam působil vysoce nevěrohodně.

Antikoncepce pro chudé zdarma

V přízemí polikliniky bylo zvláštní oddělení plánovaného rodičovství. Americká chudina tam chodila fasovat zadarmo hormonální antikoncepci. Už vidím české chytráky, kteří se doma schválně převlékají do hadrů, aby dostali zadarmo krabičku, za kterou boháč zaplatí v lékárně dvě až tři stovky. Ve městě Santa Cruz nám ale řekli, že normálně situovaný člověk by se v chudinském oddělení propadl hanbou.

Zdravotní pojišťovny vám to v USA pěkně spočítají. Výška pojistného roste s platem téměř astronomicky. Těm největším boháčům se jakékoliv pojištění přestává skoro vyplácet.

A ještě jednu zajímavou skutečnost jsem tam zjistil. Na výšku pojistného má vliv taky způsob života. Pokud jste třeba kuřák, zaplatíte víc. Dost si připlatí rovněž provozovatelé adrenalinových sportů. Plachtaři, milovníci balónového létání, ale i vlastníci malého letadla.

V USA ovlivňuje výši zdravotního pojištění plat, ale třeba i kouření nebo provozování rizikových sportů: plachtaření, létání s balónem a s ultralehkým letadlem atd.

Naopak uživatelky antikoncepce dostávají výrazný finanční bonus. Americké pojišťovny pochopily, že pravidelně užívaná hormonální dávka není žádným jedem. Přispívá k upevnění jejich zdraví. Méně pak čerpají pojistné dávky.

U nás se zdravotní pojišťovny chovaly k hormonální antikoncepci macešsky. Ve svém archívu opatruji patnáct let starý článek, ve kterém vysoce postavený úředník ministerstva zdravotnictví pravil, že pokud bude nemocenská pojišťovna přispívat na antikoncepci, může ženám rovnou platit i kosmetické krášlicí prostředky a erotické pomůcky.

Investice do prevence se pojišťovnám vrátí

Podobně uvažující lidé nemají dnes v nemocenských pojišťovnách rozhodující slovo. Každá pojišťovna si spočítá, jak se jí vyplácí prevence. Netýká se jen antikoncepce. Týká se třeba sponzorování výchovných akcí proti drogám a přednášek o prevenci sexuálně přenosných nemocí.

Nedělají je z nějakého lidumilství. Experti na zdravotní pojištění si prostě vypočítali, že se jim ty peníze investované do preventivních akcí vyplatí. Na zdravotní pojišťovny se u nás většinou nadává. Proto jsem jim chtěl všem za podobný sponzoring poděkovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: AIDS je morem přelomu tisíciletí

Dějiny lékařství zaznamenávají nespočet morových epidemií, které zahubily milióny lidí. Statistiku mrtvých vedla katolická církev. Papež Kliment VI. odhadoval,...

Výběr článků

Načítám