Hlavní obsah

Slavné sňatky, které vstoupily do dějin

Právo, Jaroslav Špulák

V uplynulých šedesáti letech měli svatbu mnozí pozoruhodní lidé i zajímavé páry. Některým jejich velký den uzavřel období bohémství a nasměroval je k větší odpovědnosti, u jiných to bylo naopak. Našli se přirozeně i tací, které sňatek nijak nezměnil.

Článek

Svatby slavných párů bývaly a dodnes jsou událostí roku. Mluvilo a psalo se o nich řadu měsíců před velkým dnem a následující vývoj byl sledován i mnoho let poté, v několika případech až do smrti jednoho z páru.

Svatby slavných byly nejenom počátkem jejich manželství, ale měly též význam politický a společenský. Lidé v těch dobách projevovali názory na život svých celebrit. Drtivá většina z nich také milovala rozruch, který svatební obřad přinesl nebo jenž způsobily jejich líbánky.

Připomeňme si pět svateb, které vstoupily do dějin.

Yoko Ono a John Lennon (1969)

S Johnem Lennonem, členem skupiny Beatles, se Yoko Ono, tehdy jedna z nejuznávanějších mladých umělkyň v Londýně, seznámila v listopadu 1966 na své výstavě v galerii Indica. Jí bylo třiatřicet, jemu šestadvacet a oba žili v manželských svazcích. Jejich láska ale byla silnější a v roce 1967 z nich byl oficiální milenecký pár.

Vzali se 20. března 1969 v Gibraltaru s vědomím, že jejich svatba bude bonbónkem pro mediální svět. Rozhodli se toho využít a svatební den vyhlásili jako začátek svého boje proti válce ve Vietnamu, kterou tam vedly Spojené státy.

Foto: Profimedia.cz

Yoko Ono a John Lennon

Jejich líbánky byly rozděleny na dvě části. První týden strávili v Amsterdamu a nehnuli se z postele. Do hotelového pokoje si ale zvali novináře a s každým si dokázali desítky minut povídat o světovém míru. Druhou část líbánek strávili na přelomu května a června v kanadském Montrealu. Svatba páru byla citlivě tajena. Yoko Ono na sobě měla minisukni, bílou halenku, podkolenky, tenisky a velké sluneční brýle. Novomanžel vyhlížel trochu jako turista na lovu motýlů.

Lennon byl zavražděn 8. prosince 1980 v New Yorku.

Diana Spencerová a princ Charles (1981)

Podle historiků byla svatba Lady Diany Spencerové a korunního prince Charlese největší ve 20. století. V přímém přenosu ji podle odborníků sledovala až miliarda lidí. Jí bylo dvacet a jemu dvaatřicet. Ceremoniálu v Londýně se 29. července 1981 zúčastnilo na 3500 hostů. Snubní prsteny stály 30 tisíc dolarů a svatební šaty, které Dianě navrhli David a Elizabeth Emanuelovi, byly ručně šité a zdobilo je 10 tisíc perel a flitrů.

Foto: Profimedia.cz

Diana Spencerová a princ Charles

Manželský slib proběhl podle královských pravidel. Každý z páru při něm nicméně popletl několik slov. Mezi historické okamžiky patřil novomanželský polibek na balkóně Buckinghamského paláce a svět také obletěl šot, v němž Diana vystoupila z kočáru před katedrálou a ukázala se světu ve svatebních šatech s více než sedm metrů dlouhou vlečkou. Charles se ženil v uniformě velitele námořní armády.

V červnu 1982 se Dianě narodil princ William a v září 1984 přišel na svět princ Harry. V roce 1993 ale došlo po dlouhotrvajících neshodách k odloučení páru, které vyvrcholilo rozvodem v roce 1996.

Diana zemřela 31. srpna 1997 při autonehodě v Paříži. Charles se 9. dubna 2005 oženil se svou dlouholetou milenkou Camillou Parker-Bowlesovou.

Jacqueline Bouvierová a John Fitzgerald Kennedy (1953)

Jacqueline Lee Bouvierová-Kennedyová pracovala od roku 1952 jako fotoreportérka deníku Washington Times Herald. Díky tomu se seznámila s americkým prezidentem Kennedym. Zasnoubili se 23. června 1953 a 12. září se v kostele Panny Marie v New Portu na Rhode Islandu vzali. Původně mělo jít o skromný obřad, ovšem nakonec se ho zúčastnilo 700 lidí a na oslavu jich dorazilo 900. Protože oba manželé byli katolíci, tak velkolepé svatbě požehnal i papež Pius XII.

Foto: Profimedia.cz

Jacqueline Bouvierová a John Fitzgerald Kennedy

Svatební šaty pro nevěstu navrhla afroamerická módní návrhářka Ann Loweová. K jejich ušití spotřebovala padesát metrů hedvábné látky a jejich zhotovení jí trvalo několik týdnů. Nevěstin závoj byl rodinnou památkou. Celé její šaty si dnes můžete prohlédnout v Kennedyho knihovně v Bostonu.

Kennedyovi měli dvě dcery a dva syny, Arabellu, Caroline, Johna Jr. a Patricka, který ale zemřel několik dnů po svém narození v roce 1963. J. F. Kennedy byl zastřelen 22. listopadu 1963 při oficiální návštěvě v texaském městě Dallasu.

Jacqueline si v roce 1968 vzala za muže řeckého multimilionáře Aristotela Onassise. Zemřela 19. května 1994.

Marilyn Monroe a Joe DiMaggio (1954)

Seznámili se v roce 1952 při natáčení filmu Omlazovací prostředek. Ona byla herečka na začátku slibné kariéry, navíc milovaný sexsymbol tehdejší Ameriky, DiMaggio byl zase hvězda baseballového týmu New York Yankees. Monroe už měla za sebou nepodařený manželský svazek s Jimem Doughertym, za kterého se provdala v šestnácti letech a rozvedla se s ním poté, co se vrátil z bojiště druhé světové války.

Foto: Profimedia.cz

Marylin Monroe a Joe DiMaggio

Svatba s DiMaggiem se uskutečnila 14. ledna 1954 v San Francisku. Následovala svatební cesta na Tahiti a do Koreje, ovšem nedopadla slavně, neboť ji pár strávil v hádkách. Joea pobuřovalo Marilynino koketní vystupování a dráždivé oblékání. Toužil po ženě v domácnosti, která ho bude obletovat, jenže ona chtěla hrát.

Posledním hřebíčkem do rakve jejich vztahu bylo natáčení filmu Slaměný vdovec, v němž ve slavné scéně proud vzduchu z podzemní dráhy zvedl její sukni až nad ramena.

Ačkoli se krátce po natáčení a po necelých devíti měsících manželského svazku rozvedli, na premiéře filmu 1. června 1955 se ještě objevili spolu. Marilyn zemřela za dosud ne zcela vyjasněných okolností 4. srpna 1962.

Grace Kellyová a kníže Rainier III. (1956)

Tehdy šestadvacetiletá hollywoodská hvězda Grace Kellyová se na filmovém festivalu v Cannes v roce 1955 původně nechtěla s nikým vidět. Ani s monackým knížetem Rainierem, který si už ale dávno vzal do hlavy, že ji pojme za ženu.

Foto: Profimedia.cz

Grace Kellyová a kníže Rainer III.

Při prvním setkání u příležitosti společného fotografování pro časopis Paris Match ji nenadchl. Pak se jí půl roku dvořil prostřednictvím korespondence a v prosinci 1955 ji přijel do Filadelfie požádat o ruku. Ona souhlasila.

Společně s rodinou a dalšími padesáti svatebními hosty přicestovala Kellyová do Monaka na svou svatbu lodí. Podle tamních zvyklostí se 19. dubna 1956 obřad konal v podobě církevní i civilní. První proběhl v komorní atmosféře, druhý byl slavnostní.

Pozváno bylo přes šest set hostů a na církevní obřad se díky televiznímu přenosu dívalo na třicet miliónů diváků. Nevěsta na sobě měla krémově bílé krajkové šaty a na stažených vlasech pak krajkový čepeček se závojem.

Po svatbě se vzdala herecké dráhy a věnovala se rodině. Měla tři děti, dcery Caroline Louise Marguerite a Stéphanie Marie Elisabeth a prostředního syna Alberta II. Zemřela 14. září 1982 při autonehodě. Její manžel skonal 6. dubna 2005.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám