Hlavní obsah

Muži s ženskými rysy v obličeji jsou pro opačné pohlaví velmi přitažliví

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O některých mužích se dá na první pohled říci, že jsou to zcela maskulinní typy. Jiní naopak v obličeji oplývají více ženskými rysy, což ve valné většině nesou vcelku nelibě. Právě oni si ale nemusejí zoufat. Podle posledních studií jsou právě muži s ženštějšími rysy mnohem přitažlivější pro opačné pohlaví.

Foto: Profimedia.cz

Podle nejnovější studie dávají ženy přednost mužům s charakteristickými ženskými rysy obličeje, jako je třeba Steven Tyler se svými nepřehlédnutelnými rty.

Článek

Tvrdé mužské rysy, a to především v obličeji, prý nejsou pro ženy tak přitažlivé, jak si mnozí pánové myslí. Jak potvrzuje i nedávný průzkum psychologů z Princetonovy univerzity, dámy spíše volí muže s jemnějšími a "ženštějšími" rysy.

Jak dále uvedl server Daily Mail, muži upřednostňují u žen typické rysy jako jsou výraznější rty a velké oči.

Foto: Profimedia.cz

Tito herci mají podle vědců u žen se svými obličejovými rysy i celkovým vzhledem úspěch zaručen - Zac Efron a Leonardo DiCaprio.

Vzhledová přitažlivost

Pro potvrzení svých tvrzení rozdělili vědci dobrovolníky - muže i ženy - do dvou skupin a postupně jim ukazovali tisíce typů tváří, které postupně vygeneroval počítač. Obě skupiny dostaly postupně k posouzení fotografie opačného pohlaví, na nichž byly jednotlivé obličeje upraveny tak, aby jednou vypadali adepti na obrázcích více maskulinně (i ženy s tvrdšími rysy obličeje), podruhé měli více ženských rysů.

Počítač generoval i takové podrobnosti jako je velikost nosu, plnost rtů nebo zabarvení pleti.

Foto: Profimedia.cz

Jemnějšími ženskými rysy jsou u hráče amerického fotbalu Toma Bradyho a herce Orlanda Blooma širší oči a rty.

U mužů s velkou převahou vítězily adeptky s typickými ženskými rysy (velké oči, plnější rty, jemné celkové rysy), to samé bylo i u žen, jen s tím rozdílem, že ženy k tomu dávaly ještě přednost mužům s tmavějším zabarvením pleti.

Foto: Profimedia.cz

Zženštilejšími obličejovými rysy podle odborníků oplývají i herec Jude Law a fotbalista David Beckham.

Vzájemná přitažlivost mužů a žen tak není podle vědců rozhodně tak jednoznačná, jak se dříve myslelo. Celý proces, ve kterém záleží na mnoha aspektech konkrétního vzhledu, je daleko složitější.

"Tyto výsledky nám pomohou osvětlit nejistotu, zda je mužnost jako taková sama o sobě atraktivní, nebo zda spíše záleží na jednotlivých konkrétních rysech (obličeje)," dodal na závěr Christopher Said z univerzity New Yorku.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy jsou nejatraktivnější ve dvaatřiceti

Vrchol atraktivity a sebevědomí potkává ženy až po třicítce, a to konkrétně ve 32 letech. Míní to o sobě ony samy. Ve dvaatřiceti byly nejatraktivnějšími...

Skutečný muž by měl jíst maso, tvrdí ženy

Poznat skutečného muže lze prý i podle jeho jídelníčku. Známkou mužnosti je totiž pro mnohé ženy i masožravost. Vegetariánství ženy nevnímají příliš...

Výběr článků

Načítám