Hlavní obsah

Láska na první pohled nemá se skutečnou láskou nic společného

Zamilované páry často své přátele „potěší“ historkou o tom, jak jejich láska vznikla na první pohled, že od první výměny pohledů bylo jasné, jak to skončí. Jenže psychologové z Británie tvrdí, že zamilovat se na první pohled sice jde, je to ale proces týkající se pouze ega a sexu, nikoli skutečné lásky.

Foto: Profimedia.cz

Lidé jsou přitahováni lidmi, kteří jim vyjadřují, že je přitahují.

Článek

Podle doktora Bena Jonese z University of Aberdeen, který se touto otázkou řadu let zabývá a provedl řadu pokusů, se totiž zamilují dva lidé do sebe jen tehdy, když atraktivní protějšek obdivuje "já" toho druhého – tedy uspokojuje jeho ego. V experimentech se totiž podařilo prokázat, že jedna a tatáž osoba přijde velmi přitažlivá těm lidem, na které zpříma kouká a vyjadřuje jim obdiv a náklonnost. Když ale tatáž osoba kouká jinam a nevyjadřuje dost obdivu – nelichotí egu pozorovatele – je hodnocena jako málo atraktivní.

Láska na první pohled tedy vzniká, když se setkají oči dvou lidí, kteří se považují vzájemně za přitažlivé a jejichž oči a chování vyjadřují náklonnost a obdiv, což působí velmi silně na ego.

„Je to opravdu narcistická věc. Lidé jsou přitahováni lidmi, kteří jim vyjadřují, že je přitahují,“ tvrdí doktor Jones s tím, že se skutečnou láskou má zamilování na první pohled jen pramálo společného.

Reklama

Související články

Proč se spolu muži a ženy někdy nedomluví

V mnohých párech dochází od počátku seznámení, nebo i po několika desetiletích soužití, k problémům se mezi sebou vůbec nějak domluvit. Mezi důvody patří...

Mysl si nejlépe odpočine při sexu a józe

Mezi činnosti, které nás myšlenkově vyčerpávají, patří práce, nakupování, cestování i zkrášlování. Ovšem mezi ideální nástroje pro myšlenkovou očistu patří...

Výběr článků

Načítám