Hlavní obsah

Muži se po prvním sexu cítí krásnější, ženy ošklivější

– New York

První sexuální zkušenost má vliv na to, jak mladí muži a ženy vnímají svůj vzhled. Výzkum ukázal, že u mužů vede sex k lepšímu pocitu z vlastního těla, kdežto na dívky má opačný vliv.

Foto: Profimedia.cz

První sexuální zkušenost má vliv na to, jak mladí muži a ženy vnímají svůj vzhled.

Článek

Naštěstí je tento efekt krátkodobý. V dlouhodobé perspektivě bývají ženy se svým tělem spokojenější.

Studie zveřejněná v odborném listu Adolescence je první, která se věnovala psychologickému efektu prvního sexuálního styku. Existuje sice celá řada iniciativ, které se zaměřují na předcházení nechtěným početím a sexuálně přenosným chorobám, ale výzkum psychologického vlivu sexu na teenagery dosud chyběl.

Stovka paniců šla do průzkumu

Vědci z Penn State univerzity si vybrali stovku studentů ve věku kolem osmnácti let a zkoumali, jak tito mladí lidé vnímají své tělo. Na počátku rok a půl trvající studie šlo o panny a panice, na konci průzkumu už nikoliv.

Ukázalo se, že první sex u mladíků vylepšil jejich sebedůvěru ohledně vzhledu.

Jak uvádí Discovery News, zřejmě jde o to, že si dokázali, že "jsou muži". Také tu zřejmě hraje roli fakt, že ženy bývají ohledně sexuálních partnerů více vybíravé, takže mladíkům dělá dobře, když se pro ně nějaká dívka rozhodne.

Důvod, proč u mladých žen po prvním sexuálním styku sebevědomí klesá, zatím není jasný. Podle Evy Lefkowitzové, která studii vedla, možná jde o to, že se ženy více soustředí na to, jak vypadají. Jejich představy, jak by měly vypadat, jsou také silně ovlivněné médii, v důsledku čehož jsou velmi nerealistické.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám