Hlavní obsah

Radim Uzel: Lidský strach je těžký byznys

Právo, Radim Uzel

Svět veřejných médií přetéká v poslední době poplašnými zprávami: hormonální antikoncepce je v podstatě jedovatá a hormony se vylučují do odpadních vod. Zamořují se tím oceány. Chcípají kvůli tomu ryby, ale hynou i mužské spermie.

Foto: Profimedia.cz

Lidé pod vlivem senzačních zpráv odmítají i to, co jim může pomoci

Článek

A co teprve další senzace? Užívání elektronických přístrojů zvyšuje výskyt nádorů mozku. Preventivní očkování proti nakažlivým nemocím zahubí každý rok tisíce dětí. Sadističtí porodníci odloučí po porodu matku od dítěte.

Způsobí mu tím doživotní psychické trauma. A tak bychom mohli pokračovat. Lidé náruživě hltají tyto zprávy. A odmítají antikoncepci, očkování nebo běžný porod. Za všechno zlo světa mohou zločinná spolčení farmaceutických firem. Tito zločinci nás krmí chemikáliemi, které uspíší náš odchod na věčnost. V závětří pak čeká nekalá činnost pohřebního průmyslu s neekologickými rakvemi.

Samozřejmě se může stát, že uživatelka hormonální antikoncepce zemře na embolii, pokud se v její rodině vyskytuje vrozená porucha krevní srážlivosti, takzvaná leidenská mutace. Ale tomu lze snadno předejít, pokud lékař udělá pečlivou rodinnou anamnézu pacientky, tedy zjistí zdravotní potíže jejích rodičů. Když se riziko dědičné zátěže ukáže být vysoké, pošle ji na krevní testy, které dokážou tuto vadu odhalit.

Když používání nejmodernější techniky neprovází vlídné slovo, přátelské pohlazení a úsměv, mají šarlatáni nebo hvězdopravci šanci zvítězit nad seriózní medicínou.

V porodnici velmi často stačí, aby se personál choval k rodičkám přátelsky. Domácí porody pak budou vypadat stejně archaicky jako snaha svítit loučemi. Popularita alternativní medicíny odhaluje největší slabinu posledních technických vymožeností. Když jejich použití neprovází vlídné slovo, přátelské pohlazení a úsměv, mají šarlatáni nebo hvězdopravci šanci zvítězit nad seriózní medicínou.

Je pravdou, že prodejem automatických praček nezřízeně bohatnou jejich výrobci? Samozřejmě. Budeme snad proto prát na valše? Používáním bot přispíváme zase nekalým ziskům obuvnických továren. Raději tedy zůstaneme bosí? Hormonální antikoncepce taky není zadarmo a farmaceutické komplexy si mastí kapsy. Tak tedy hajdy do jihoamerického pralesa žvýkat kůru ze stromu Cabeza de negro! Vždyť obsahuje ženské hormony.

Hrůza z estrogenů ve vodě

Na uměle vytvářeném lidském strachu vydělávají různí podivíni. U lidových léčitelů a hvězdopravců je to součást jejich metody a seberealizace. Smutnější je, když třeba obavy a skrytá přání žen využije profesionálně neúspěšná porodní asistentka nebo zneuznaná lékařka. Jen málo pacientů navštíví odborníky na psychosomatickou medicínu, kteří se seriózně zabývají vzájemným vztahem tělesných a psychických potíží.

Nedávno se v jednom časopise objevila psychogynekoložka. Nostalgicky vzpomíná na poslední „mužské“ politiky, Paroubka a Topolánka. Dnešní muži prý trpí nápadnou zženštilostí. Někteří mají dokonce prsa velikosti číslo dvě. Proč? Protože pijí vodu s estrogeny. Do řek a pitné vody se tyto hormony dostaly z antikoncepce, respektive z moči žen. Současné čističky odpadních vod je z ní neumějí odstranit.

Vědci, kteří tomu problému rozumějí, se podobným tvrzením smějí a vysvětlují, proč je to jinak. To ale neznamená, že se někde nedočteme, jak nehorázné zisky vytěží z této situace podprsenkový průmyslový komplex.

Reklama

Související články

Radim Uzel: Tanec jako hřích a sexuální test

Proutník. Tak lidé někdy říkají chronickému záletníkovi a světaznalému, zkušenému sexuálnímu přeborníkovi. Proč, to nevím. Jeden takový proutník se mi nedávno...

Výběr článků

Načítám