Hlavní obsah

Radim Uzel: Znásilnění v manželství? Právní rébus

Novinky, Radim Uzel

Zákony četných zemí obsahovaly po staletí manželskou výjimku. Anglický soudce Mathew Hale prohlásil už v 17. století, že uzavřením manželského slibu se žena automaticky oddává svému muži. To znamená i příslib pohlavního styku bez omezení.

Foto: Profimedia.cz

Někteří političtí aktivisté poukazují občas na situace, kdy můžeme jako znásilnění hodnotit i takový způsob pohlavního styku, který je pro druhého nepřijatelný nebo nevhodný.

Článek

Muž tak mohl spáchat trestný čin znásilnění pouze v případě, když měl násilný sexuální styk s ženou, která nebyla jeho manželkou. Halova doktrína platila v mnoha evropských zemích ještě v druhé polovině minulého století.

Právní řády většiny zemí klasifikují dnes znásilnění v manželství jako trestný čin. Většina zákonů vymezuje znásilnění jako použití fyzické síly, vyhrožování takovou silou nebo zneužití ženiny bezbrannosti. Jak ale posuzovat vyhrožování rozvodem?

Někteří političtí aktivisté poukazují občas na situace, kdy můžeme jako znásilnění hodnotit i takový způsob pohlavního styku, který je pro druhého nepřijatelný nebo nevhodný. Některé feministky považují za znásilnění také sexuální styk, se kterým žena sice souhlasila, ale jen proto, že měla strach z negativních sociálních důsledků případného odmítnutí. Nebo soulož, při které oběť prožívá pocit zneuctění.

Pachatele prý vede k takovému činu touha uplatnit jakousi nadvládu. Demonstrovat pocit mužské nadřazenosti. Muž vnímá odpírání sexu jako neplnění manželské povinnosti. Může ženě vyhrožovat nepříznivými sociálními důsledky: opuštěním vztahu, odebráním peněz nebo jiných důležitých zdrojů apod.

Podle některých feministek se za oběť znásilnění může považovat i žena, která kopuluje jen proto, aby měla doma klid.

Soudce pak musí v případném sporu velice citlivě posuzovat míru násilí. A každý nátlak samozřejmě po zásluze potrestat. V řadě případů je žaloba za znásilnění sporná. Podle některých feministek se za oběť znásilnění může považovat i žena, která kopuluje jen proto, aby měla doma klid.

V této souvislosti jsou zarážející výsledky posledních sexuologických výzkumů. Podle nich plných 38 % lidí u nás realizuje pohlavní styk bez jakékoli sexuální touhy. Dělají to jenom proto, aby vyhověli svému sexuálnímu partnerovi. Můžeme všechny tyto případy považovat za znásilnění? A k tomu si ještě můžeme připočítat vynucování všelijakých sexuálních praktik, které jsou hodnoceny jako nepříjemné.

Písemný reverz?

Pokud budeme zkoumat příčiny prostituce, dojdeme často ke zjištění, že placené sexuální služby vyhledávají lidé hlavně proto, že díky nim docílí takového způsobu sexuálního ukojení, který jim doma odmítají. Týká se to třeba orálního styku. Odmítá ho víc než třetina žen. Prostitutky mu naopak dávají přednost před klasickou souloží.

Další třetina žen s ním souhlasí pouze proto, aby partnerovi vyhověla a odradila ho od případné návštěvy nevěstince. Můžeme tyto ženy považovat za znásilněné?

Někdy je žaloba z trestného činu znásilnění motivovaná snahou řešit bytové, finanční a majetkové otázky. Výjimkou nejsou ani žaloby ve stadiu rozvodového řízení. Zde se často setkáváme se snahou vyhrát spor o dítě nebo se manželovi prostě pomstít.

Rozhodně se pak nemůžeme divit názoru jednoho amerického právníka, který radí všem mužům, aby si před každým pohlavním stykem nechali i od vlastní ženy potvrdit písemný reverz, který dokazuje, že šlo o styk dobrovolný a bez nátlaku.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Tanec jako hřích a sexuální test

Proutník. Tak lidé někdy říkají chronickému záletníkovi a světaznalému, zkušenému sexuálnímu přeborníkovi. Proč, to nevím. Jeden takový proutník se mi nedávno...

Výběr článků

Načítám