Hlavní obsah

Ničitelé sexuálního apetitu - bílý chléb, rychlé hubnutí i romantická večeře

Novinky, Bohumila Kunertová

Sex je neodmyslitelnou součástí života člověka. Stále více lidí ale trápí snížené libido (chuť na sex). Mezi hlavními aspekty tohoto problému bývají některé vnější vlivy, ve většině případů si ale za takový stav můžeme sami.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho mužů i žen trápí nechuť na sex, za něco si můžeme i sami.

Článek

Pokud už se u někoho takový problém projeví, není v dnešní době problém nechat si předepsat léky, které vám zase onu chuť dodají. Je ale toto řešení vždy to nejvhodnější? Takovou otázku si položili i odborníci, kteří se zaměřili na hlavní problémy, které vedou ke snížení chuti na sex.

Ze zajímavých výsledků zjistili, že řešení by mohlo být i mnohem jednodušší. Jak citoval server Daily Mail, stačí zaměřit se na každodenní návyky, tzn. co jíme, jaké léky běžně užíváme atd. Řada z těchto pro nás "běžných věcí" může totiž být právě oním spouštěčem, který vede i v mladším věku ke snížení libida.

Bílý chleba

Odborníci na zdravou výživu všeobecně tvrdí, že bílé pečivo není pro zdraví našeho organismu vhodné. Pokud patříte mezi milovníky světlého chleba, počítejte s tím, že jeho nadměrná konzumace (v souvislosti s dalšími aspekty) může stát za snížením vašeho sexuálního apetitu v budoucnu.

Navíc cukr obsažený v bílém chlebu se uvolňuje mnohem rychleji, než je tomu u celozrnného pečiva. Příliš velké množství cukru v těle pak souvisí i s energetickou únavou, kdy jednoduše nebudete mít dost energie na sex, dodává Helen Bondová z British Dietetic Association.

Nedostatek železa

Vědci jsou přesvědčeni, že nedostatek železa obsaženého v naší stravě vede ke snížení kvality průtoku krve a tím i k celkovému úbytku energie. Pokud jste tak stále unavení a vyčerpaní, poslední, na co myslíte, je sex.

Jednoduchým příjmem energie je podle Bondové šťavnatý steak. "Červené maso pomáhá uvolnit potřebné aminokyseliny v mozku, které jsou u člověka důležité pro navození dobré nálady."

Tonik

Někdo tonik miluje, jiný naopak naprosto nesnáší. Není se čemu divit, jeho specifická, výrazně hořká chuť, kterou nápoji dodává chinin, není pro každého to pravé. Jestli tonik máte rádi, pozor na jeho přílišnou konzumaci. Chinin totiž může být oním malým záškodníkem, jenž může nenápadně snižovat váš sexuální apetit.

Rychlé hubnutí

Diety jsou nedílnou součástí života mnohých žen. Být atraktivní není zločin, jde jen o to, jakým způsobem toho chtějí dosáhnout. Bohužel ženy nebývají v této situaci příliš trpělivé, proto častěji volí rychlé a drastické diety. Nejen že to z hlediska zdraví není vhodné a často dochází k jojo efektu, při rychlém hubnutí dochází i k rozhození hormonů, což pak může mít vliv nejen na celkovou energii, ale také na plodnost, uvedla lékařka Sarah Brewerová.

Léky na chřipku či nachlazení

Prostředky na léčbu chřipky či nachlazení patří všeobecně mezi "tlumiče" libida, uvedl John Tomlinson, odborník přes mužské sexuální zdraví.

Navíc ty léky, které obsahují difenhydramin nebo pseudoefedrin navíc ještě negativně ovlivňují erektilní funkci.

Romantické večeře 

Zajít si čas od času s partnerem na romantickou večeři je jistě dobrý nápad. Navíc po jídle můžete pokračovat v romantice i doma. Pokud se ale rozšoupnete a objednáte si tříchodové menu, můžete místo domácích radovánek být zralí tak akorát na ulehnutí a spokojený spánek.

"Těžká jídla bohatá na sacharidy s sebou nesou velký pokles energie, což se projevuje stejně například i po vydatném obědě. Tělo se plně soustředí na trávení potravy, a v době, kdy se dostanete domů, tak budete mít sotva chuť na sex," dodala Helen Bondová.

Věk 

S přibývajícím věkem ubývá u mužů testosteron, který řídí jejich touhu. Sedmdesátník tak má jen dvě třetiny testosteronu, než měl ve dvaceti, vysvětlil doktor Tomlinson. Někteří muži takový úbytek poznají sami na sobě už tím, že jsou více vyčerpaní, jejich touha po sexu se snižuje, a pokud si v případě potřeby vezmou tabletku na povzbuzení,  nemusí mít vždy požadovaný účinek.

Za poklesem sexuální touhy mohou stát i různá onemocnění, například cukrovka nebo onemocnění štítné žlázy.

Založení rodiny

Otázka založení vlastní rodiny vyvstane po určité době ve většině vztahů. Přehnaná snaha počít potomka ale paradoxně může stát za úbytkem sexuální touhy, čímž se i šance na otěhotnění mohou výrazně snížit.

"Milovat se pod tlakem a často jen proto, aby partneři co nejdříve zplodili potomka, může převážně u mužů vést k tomu, že je sex téměř omrzí, nebo se mu dokonce začnou vyhýbat. Rozhodně doporučuji při pokusech o otěhotnění korigovat frekvenci styků, uvolnit se a více relaxovat, i za cenu, že by se otěhotnění povedlo až na několikátý pozdější pokus," doporučuje odbornice přes plodnost, doktorka Zita Westová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám