Hlavní obsah

Rozchod a sociální vyloučení skutečně fyzicky bolí

Ann Arbor

Rozchod a sociální vyloučení ze skupiny provázejí nepříjemné pocity. Mnozí je popisují jako silnou fyzickou bolest. A nemýlí se. Při rozchodu či vyřazení ze skupiny totiž mozek aktivuje stejná centra, která jsou činná při vnímání fyzicky nepříjemné bolesti.

Foto: Profimedia.cz

Rozchod dovede opravdu fyzicky bolet.

Článek

„Tento výzkum dává nový význam rčení, že sociální vyloučení bolí,“ tvrdí psycholog Ethan Kross z University of Michigan, který na své studii pracoval s neurology.

Při rozchodu či sociálním vyloučení se aktivuje sekundární somatosenzorická kůra a zadní insula. Tyto oblasti se přitom neurologicky kryjí s vnímáním fyzicky nepříjemné bolesti.

„Zjistili jsme, že vyvoláním pocitu sociálního vyloučení dojde k aktivaci těch oblastí mozku, které jsou účastny vnímání fyzické bolesti, která se jen vzácně aktivuje při neurologické studii emocí. Tyto objevy jsou ve shodě s představou, že sociální vyloučení nebo ztráta někoho blízkého mohou být provázeny emocionálním zážitkem, který jedinečně souvisí s fyzickou bolestí,“ komentoval závěry studie doktor Kross.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak ukončit vztah a zvládnout nové začátky

Zamilovat se je velmi jednoduché, ale ukončit nefungující vztah je mnohem těžší. Především ženy mají tendence si neustále něco namlouvat a vztah naprosto...

Výběr článků

Načítám