Hlavní obsah

Radim Uzel: Dohady kolem sexuální aktivity kosmonautů ve vesmíru

Právo, Radim Uzel

Kosmonaut Vladimír Remek nám vyprávěl, jaké měli v kosmu problémy se základní hygienou. Včetně tak jednoduchého úkonu, jakým je třeba močení. Procedura, kterou zdravý muž svede prakticky kdekoliv, závisí ve stavu beztíže na zvláštním podtlakovém zařízení. To z něj moč vlastně vysává. Není divu, že se veřejnost začala zajímat o případnou sexuální aktivitu kosmonautů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V sedmdesátých letech se jednalo jen o spekulace. Smíšená posádka se ocitla ve vesmíru v roce 1982. Na stanici Saljut 7 přistála Světlana Savická. S muži sdílela společný prostor pro spaní. Převlékala se ale výhradně za zástěnou.

Milostné hrátky jsou na palubě kosmické lodi nepřípustné. Posádka má zakázáno o sexu i mluvit. Vztahy kosmonautů se v tomto ohledu podobají vztahům v klášterech. Navíc jsou tam všude mikrofony a kamery. Americká NASA i ruští odborníci se od sexuální tématiky ostře distancují. Omezený prostor kosmické stanice podle nich žádné experimenty nepřipouští.

Přesto se novináři opakovaně ptali: „Došlo v kosmu k sexu, nebo ne?“ Angličanka Helen Sharmanová přiznala v roce 1991, že s ruskými kolegy Krikaljovem a Arcebarským zažila v kosmu „fantastické zážitky“. Kamera zaznamenala, jak se v kabině kosmické lodi Mir vznáší ve stavu beztíže v apartní růžové noční košili. V kritické chvíli prý kamery náhle přestaly pracovat.

Polohy vybíral počítač

V polovině devadesátých let se na internetu objevil jakýsi „tajný“ dokument. Týkal se výsledků sexuálního experimentu ve vesmíru. Údajně byl uskutečněn v oddělené části kabiny. Mělo jít o výběr vhodné polohy při souloži ve stavu beztíže.

Jedna francouzská kniha uvádí 365 poloh soulože. Podle zmíněné zprávy vybíral kosmonautům polohy počítač. Jejich možnosti jsou totiž omezené. Ve stavu beztíže potřebují navíc různé pomůcky: poutací pásy, nafukovací tunely a další zlepšováky. Tato hejblata by měla umožnit souložícímu páru, aby se u sebe udržel a nedocházelo k neustálému přerušování pohlavního styku. Na zemi lidem nepomáhá jen přitažlivost sexuální, ale i zemská.

Zmíněná zpráva však bude s největší pravděpodobností podvrhem. Veřejnost hltá podobné dokumenty s ještě větším nadšením než příhody z černé kroniky.

Ke zkoumání pohlavního styku ve stavu beztíže však není zapotřebí vesmírných experimentů. Podobné podmínky existují pod vodou. Kosmonauti trénují četné montážní práce pod hladinou velkých bazénů. Před několika lety jsem měl jako porotce hodnotit soulož pod vodou. Pokus dopadl špatně. Pořadatelé zanedbali potápěčský výcvik muže. Dívka uměla zacházet s dýchacím přístrojem velice dobře. Její partner se při souloži dusil a experiment kvůli tomu předčasně skončil.

U smíšených kosmických posádek však musí vědci počítat s důležitějšími faktory, než je sex. Soužití silných osobností v omezeném prostoru snadno skončí střetem nebo i napadením. Skupinová psychologie je tady důležitější než sexuologie. Člověk nevydrží bez kyslíku, tekutin, potravy a dobrých vztahů. Dlouhá sexuální abstinence ho naopak nezahubí. Po návratu na zem si ji navíc může bohatě vynahradit.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Orgasmus ženy v 50. letech a dnes

Americkou sexuologickou literaturu zahlcují v poslední době výzkumy a zprávy o ženském orgasmu. Jako by ženské sexuální vyvrcholení, které stálo dlouhý čas...

Výběr článků

Načítám