Hlavní obsah

Ženy při hledání milence sází na kvalitní genetický kód

Ženy jsou stejně nevěrné jako muži a podle odborníků při výběru svého milence hledí stejně jako muži na atraktivitu, ale také na velmi kvalitní genetický kód. Studie týkající se nevěry odhalila, že muž kromě jiného musí být fit a to i tehdy, když jej hodnotí starší žena, která už nemůže mít své vlastní děti.

Foto: Profimedia.cz

Při nevěře ženy upřednostňují atraktivní fit muže než jedince, kteří by je dokázali zaopatřit.

Článek

Studium nevěry je podle odborníků na evoluci velmi důležité z hlediska pochopení, kým vlastně jsme.

„Znova a znova nám data dokazují, že jsme produktem stejných sil přírodního výběru a evolučních procesů, které se formovaly celý život. Pro mě přijetí tohoto faktu oslabuje smysl nároků, které lidé mají, a nakonec podporuje etiku, která je více v souladu s okolním světem,“ vysvětluje doktor James Hare z University of Manitoba.

Jeho tým zkoumal čtyři stovky mužů a žen, kteří se rozhodli najít si milence či bokovku. Měli zhodnotit, co od nevěry očekávají. Vybírat měli z kategorií: cokoli, krátkodobý vztah, nejsem rozhodnut/a, dlouhodobý vztah, erotiku na internetu. Měli také popsat maximálním využitím přívlastků sebe a to, co od partnera očekávají.

Ženy stále chtějí především vztah, ale jsou velmi vybíravé

Výsledky jsou přitom v souladu se stereotypy, tedy že muži chtějí především nezávazný sex a ženy spíš vztah a jsou vybíravé. Pánové nejčastěji odpověděli, že od nevěry čekají cokoli, zatímco ženy o 66 procent častěji očekávaly vztah.

Ženy používaly více přívlastků při popisu bohatství a fyzických vlastností u partnera, zatímco muži používali více přívlastků při popisování svého vlastního majetku, sportovních zájmů a cílů týkajících se vzdělání.

Zajímavé ale bylo jiné zjištění, a to že zadané ženy, které hledaly nevěru, šly po dobrých genech spíš než po materiálních výhodách.

„Hledaly spíše atraktivní fit muže než jedince, kteří by je dokázali zaopatřit,“ tvrdí Hare. Podle něj to platilo i tehdy, když ženy už plodit nemohly či nechtěly. Stejně dávaly přednost dobrým genům (atraktivitě a fyzické kondici) před majetností muže.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout odhalení nevěry

Nevěru lze považovat skutečně za fenomén dnešní doby. Podle Miroslava Plzáka je nevěrou postiženo téměř 90 procent všech manželství a to v lepším případě jen...

Sklony k promiskuitě se dědí, tvrdí vědci

Střídáte často své sexuální partnery nebo toužíte po sexu ve třech? Pak za vaše tužby mohou geny. Podle newyorských vědců totiž máte specifickou variantu genu...

Výběr článků

Načítám