Hlavní obsah

Ženy jsou v konkurenčním souboji mazanější než muži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Obstát v konkurenčním boji není nic jednoduchého. Pokud však do boje vstoupí žena, pak muži získávají mnohem těžšího soupeře, než si jen myslí. Nejde jen o šarm a fyzickou krásu, ale i vychytralost. Muži v konkurenčním souboji více spoléhají sami na sebe a na sílu, snaží se protějšek jednoduše ovládnout. Ženy ve chvíli krize ale hledají spojenkyně a snaží se třetí stranu spojenými silami vyloučit ze skupiny.

Foto: Profimedia.cz

V konkurenční strategii jsou ženy vychytralejší než muži.

Článek

Místo fyzického násilí ženy spoléhají na jemnější formy agresivity, jako je vyloučení ze skupiny, když se cítí být ohroženy.

Experimentální studii zkoumající chování mužů a žen při soutěžení provedla psycholožka Joyce Benensonová z Harvardské univerzity. Pokud při hře nehrozilo sociální vyloučení, strategie mužů a žen se příliš nelišila. Ale jakmile byl do hry zapojen faktor sociálního vyloučení, ženy okamžitě začaly spojovat síly s jedním z oponentů, aby mohly vyloučit třetího hráče.

„Sociální světy mužů a žen se liší, ženy se obávají více odcizení, zatímco muži se obávají, že budou zbiti. V rámci primární konkurenční strategie se ženy snaží tvořit exkluzivní spojenectví, zatímco muži se snaží nad oponentem získat přímou dominanci,“ tvrdí doktorka Benensonová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám