Hlavní obsah

Každý čtvrtý pár se v posledních dvou letech seznámil na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Obliba on line seznamování neustále roste. Na internetu dnes hledají lidé lásku častěji než v práci, ve škole či baru. Internetové randění je podle newyorských sociologů tak populární, že jen za poslední dva roky se z nově vzniklých párů celá čtvrtina seznámila na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Online seznamování funguje, má však svá úskalí

Článek

Platí to minimálně pro USA, kde výzkum provedl docent sociologie Reuben J. Thomas.

„Online seznamování rozhodně funguje. Podle naší studie se seznámilo během dvou let 2007 až 2009 třiadvacet procent nových párů právě na internetu. Dnes se mnohem více lidí seznámí na internetu než ve škole, práci, kostele, baru, na večírku a jinde,“ tvrdí docent Thomas ze City University of New York.

Tchajwanští psychologové ale varují, že on-line seznamování má svá úskalí. Problém vidí v tom, že jakmile začne být k dispozici velký počet potenciálních partnerů, trochu méně klademe důraz na kvalitu. Čím je o jedince větší zájem, tím se zvyšuje pravděpodobnost, že se nechá zlákat nekvalitním jedincem. Při on-line seznamování uživatelé věnují více pozornosti nedůležitým informacím, protože mají méně času prolustrovat řádně každý profil.

A to vše zvyšuje opět šanci, že konečný výběr se řídí podle nevhodných vodítek. Seznámení chtiví jedinci kladou na internetu větší důraz na výšku postavy a barvu vlasů, zatímco přeskakují kolonky týkající se zájmů, vlastností a vyprávění o osobnosti protějšku. Studie z Tchaj-wanu pak dokazuje, že osoby, které mají nejvíce zájemců a nabídek na rande, končí s nevhodným protějškem častěji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám