Hlavní obsah

Ženy upřednostňují život na hromádce. V manželství musí více uklízet

Washington

Stále více mladých párů si zkouší nejprve žít ve společné domácnosti a až poté případně volí svatbu. Tento způsob života pak vyhovuje mnohem více ženám než mužům. Kupodivu ženy se do svatby příliš nehrnou. Podle nové mezinárodní studie jim více vyhovuje život na hromádce především z důvodu rovnocenné dělby v péči o domácnost. Jakmile prý dojde na svatbu, většina starostí o domácnost přejde právě na ženy.

Foto: Profimedia.cz

Muži v domácnosti více pomáhají, dokud se nestanou manželi.

Článek

Zajímavé je, že je to názor žen z osmadvaceti zemí světa, z nichž sociologové z George Mason University vyzpovídali na sedmnáct tisíc osob žijících na hromádce či v manželství.

„Ženatí muži ve všech zemích pomáhají v domácnosti mnohem méně než partneři bez statusu manžel,“ tvrdí socioložka Shannon Davisová.

Podle ní je zásadním objevem, že instituce manželství dokáže změnit rozdělení prací ve vztahu. Rozdělení domácích prací ve vztahu je tím vyrovnanější, čím více oba partneři zastávají názor, že muži a ženy jsou si naprosto rovni.

„I tak ale v manželství muži vykonávají pořád méně domácích prací než v domácnosti, v níž žijí dva lidé na hromádce,“ dodala Davisová.

Reklama

Související články

Jak překonat manželské krize

Partnerské krize podle psychologů z manželských poraden přicházejí v několika opakujících se schématech: narození prvního dítěte, partnerská nevěra, návrat...

Výběr článků

Načítám