Hlavní obsah

Partneři se nejčastěji hádají kvůli zanedbávání a kontrole

– Austin

Hádky k životu patří. Přesto psychologa Keitha Sanforda zajímalo, kvůli čemu nejčastěji dochází ke konfliktům mezi partnery. Několik tisíc párů podrobil své studii, kterou publikoval vědecký časopis Psychological Assessment. Podle něj jsou motivy k partnerským hádkám dva – buďto vznikají proto, že se jeden z partnerů cítí být opomíjený, odstrkovaný či zanedbávaný, nebo protože se cítí být omezovaný, ohrožovaný a kontrolovaný.

Foto: Profimedia.cz

V každé hádce partnerů se alespoň jedna osoba cítí být opomíjená nebo ohrožená.

Článek

Docent Sanford z Baylor University do svého výzkumu zahrnul 3539 manželských párů. Podle analýzy výsledků se vždy v každé hádce partnerů alespoň jedna osoba cítí být opomíjená (partner není tak oddaný vztahu, neinvestuje do něj tolik, jak by si on či ona přáli) nebo se cítí být ohrožená (obviňovaná z něčeho, či hlídaná a omezovaná).

Při pocitu opomíjení ale není na místě hádka. Podle Sanforda, experta na vztahy a řešení konfliktů, musí být člověk otevřený a dokázat mluvit zcela upřímně o svých pocitech. Otevřenost a upřímnost o potřebách může vést ke vzniku smysluplného vztahu.

Hádka ve vztahu je podle něj zdravá, neboť je důležité, aby partneři dokázali uvolnit a vyjádřit svůj hněv a nesouhlas. Při hádce je ale ještě důležitější, jak člověk nakládá se svými pocity, jak vyjadřuje nesouhlas a svůj pocit opomíjení či ohrožování.

„Člověk, který dokáže komunikovat a hovořit o svých pocitech otevřeně, žije déle. I když je to hněv. Špatnou zprávou ale je, že negativita u negativně smýšlejících lidí během trvání vztahu jen vzrůstá,“ dodal Sanford.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám