Hlavní obsah

Moderní doba přeje gastrosexuálům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brisbane

Jídlo hraje v lásce stále velmi důležitou roli. Nicméně v moderní společnosti už neplatí, že ženy doma vyvářejí, jelikož tuto roli od nich stále častěji přebírají muži, které vaření velmi baví a rozhodně jej nevnímají jako povinnost.

Foto: Profimedia.cz

Vzorem gastrosexuálů je i Gordon Ramsay.

Článek

Odborníci nové éře začínají běžně říkat éra gastrosexuálů, mužů, kteří milují vaření a na své dobroty svádějí ženy. Vzorem je jim bezpočet mediálních osobností v čele s Jamiem Oliverem či Gordonem Ramsayem.

I když třeba v Británii jsou neméně slavné i ženy, třeba Nigella Lawsonová či Delia Smithová, ve světě prosluli televizním vařením právě muži. V Česku to platí dvojnásob, v televizi až na výjimky vaří převážně muži.

Muži navštěvují i velmi často kurzy vaření

„Dnes je to především záležitost mužů, kteří se snaží nalákat dámy tím, že jim při romantické večeři naservírují osobně připravenou lahůdku,“ potvrzuje šéfkuchař John Meredith z australského Brisbane. Absolutní většinu žáků vaření dnes představují muži i mezi amatéry, kteří navštěvují nadšenecké kurzy vaření.

„Mezi našimi klienty kurzů vaření jsou studenti od osmnácti let po byznysmeny v devětapadesáti, kteří se zrovna rozvedli a chtějí si najít novou lásku. Muži často přicházejí a stydí se, že nebudou tak šikovní jako dívky. Ale už velmi brzy na počátku kurzu jsou mnohem šikovnější a lepší než příslušnice ženského pohlaví,“ tvrdí Meredith.

Kurzy vaření lákají stále více lidíVideo: Novinky

Vaření jako nejatraktivnější vlastnost mužů

Výsledky studie z Velké Británie snažení těchto mužů nahrávají. Podle rozsáhlého průzkumu totiž ženy dnes považují vaření vedle společenského postavení, výše platu, osobnosti a vzhledu za jednu z nejatraktivnějších vlastností muže.

„Gastrosexuální muže podporuje společenské nastavení, v němž dnes ženy nestojí za plotnou, ale na manažerských postech. Muži se dnes navíc žení velmi pozdě a musejí se naučit vařit sami,“ tvrdí australský sociální analytik David Chalke.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám