Hlavní obsah

Radim Uzel: Orgasmus ženy v 50. letech a dnes

Právo, Radim Uzel

Americkou sexuologickou literaturu zahlcují v poslední době výzkumy a zprávy o ženském orgasmu. Jako by ženské sexuální vyvrcholení, které stálo dlouhý čas stranou pozornosti odborníků i laiků, prožívalo jakousi renesanci.

Článek

Odborníci už naštěstí opustili teorii o tom, že oba partneři musejí dosáhnout orgasmu společně, v jeden moment. Praxe se spíše začíná ubírat cestou individuální zodpovědnosti každého člověka za sexuální vzrušení i uspokojení.

Tyto snahy souvisejí s různými postupy, jak poznat, případně dráždit vlastní tělo. Sexuologové povzbuzují ženy k tomu, aby se naučily láskyplně zacházet s vlastním přirozením. Aby si tento orgán neošklivily jako něco odporného a nechutného. Naopak aby se nestyděly pozorovat svá intimní místa v zrcadle a zkoumat, které dotyky nebo pohyby jim působí největší rozkoš.

Nedávno jsem se dočetl, že vibrátor se stal pátým domácím spotřebičem, který se dočkal elektrifikace. Dříve to stihl pouze šicí stroj, ventilátor, vařič a opékač topinek.

Ruku v ruce s tímto úsilím jde modernizace erotických sanitárních pomůcek, zejména vibrátorů. Nejsou žádnou novinkou. Ženy v USA si mohly koupit přenosný vibrátor za pět dolarů už před sto lety. Tehdejší reklama tvrdila, že tato pomůcka je „dokonalá zejména na víkendové cesty“.

Nedávno jsem se dočetl, že vibrátor se stal pátým domácím spotřebičem, který se dočkal elektrifikace. Dříve to stihl pouze šicí stroj, ventilátor, vařič a opékač topinek. V dnešní době však dáváme přednost raději vibrátorům bateriovým před síťovými. Z bezpečnostních důvodů.

Před rokem 1989 představovaly u nás tyto přístroje nebezpečný kontraband, často pašovaný z morálně zkaženého Západu.

Co českým ženám v padesátých letech radil časopis Vlasta

Neznamená to ovšem, že by se naše ženy nezajímaly o to, jak lépe dosáhnout orgasmu. Populární ženský časopis Vlasta uveřejnil v roce 1950 dokonce návrh zvláštních čtyř cviků k dosažení orgasmu:

Cvičíme ve větrané místnosti, ve starších trenýrkách a na čistě vytřené podlaze:

1. Ležíme břichem na podlaze. Hlavu zvedáme co nejvýše a dlaněmi si lehce přejíždíme po prsních bradavkách. Přitom opakujeme otázku: „Kde jsou? Ach bože, kde jsou?“

2. Klečíme a klátíme trupem ze strany na stranu. Volnou paži přitom přehazujeme přes hlavu, jako bychom někomu mávaly. Zároveň voláme: „Tady jsem! Lásko, tady jsem!“

3. Spočíváme na všech čtyřech. Pravidelně skláníme a zvedáme hlavu. Vzdycháme a říkáme si: „Už jedou! Už tady budou!“

4. Klečíme zvráceny nazad. Hlavou se dotýkáme podlahy a paže natahujeme co nejdále. Dlaně přitom leží plnou plochou na zemi a prsty směřují k čelu. Představujeme si, že jsme železniční most a přejíždějí po nás nákladní vagóny plné nahatých, chlupatých chlapů. Dosažení orgasmu je zaručeno.

Za článek z roku 1950 děkuji MUDr. Kovářovi z Havířova. Na čtyřech obrázcích pak vidíme ženu, která cvičí ve starých trenýrkách. Její obnažená ňadra kontrastují právě s těmito trenýrkami. Bez ohledu na to šlo v roce 1950 o čin pozoruhodný a odvážný.

Vzrušivé podněty doznaly za těch šedesát let podstatné změny. Chlupatí chlapi vyšli trošku z módy. Dnes už si neholí přirození a prsa jen metrosexuálové, ale také spousta mladých mužů. Pokud jde o erotické představy žen, staly se odvážnějšími a konkrétnějšími. A stále méně lidí pohoršuje, když při nich žena sáhne po vibrátoru.

Reklama

Související články

Radim Uzel: Pohádky o nebezpečných hormonech

Už nám bezprostředně nehrozí, že stoupne hladina oceánů a přímořské krajiny postihne zkáza v důsledku globálního oteplení. Místo toho se objevily zprávy...

Výběr článků

Načítám