Hlavní obsah

Kdy hrozí, že vám partner bude nevěrný

Novinky, Bohumila Kunertová

V dřívějších dobách bylo slovo nevěra téměř tabu. I když se o mimomanželských vztazích tolik nemluvilo, neznamená to, že by nebyly. Jen představovaly něco naprosto nemyslitelného, co by člověk prostě dělat neměl. Dnes to naopak podle některých průzkumů vypadá, že je nevěra neodmyslitelnou součástí téměř každého vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Na to, aby vám partner nebyl nevěrný, neexistuje žádný konkrétní recept. Na vztahu je proto potřeba stále pracovat, aby se nedostal do stereotypních kolejí, kdy je nevěra jedním z možných úniků.

Článek

I přesto, že se o nevěře mluví stále více, je to pořád něco, co dokáže člověku převrátit život vzhůru nohama. Když tedy budete mít šanci, jak se vyhnout situacím, kdy by vám mohl být partner či manžel nevěrný, jistě uděláte vše proto, aby se tak nestalo.

Server Daily Mail uvedl nejčastější důvody či situace, které by mohly zvýšit možné riziko nevěry partnera.

1. Vyděláváte víc než partner

I když z toho může být váš protějšek zpočátku nadšený, dříve nebo později to bude stále větší zátěž pro jeho ego. Jasně to dokazují i mnohé průzkumy, podle kterých jsou muži, jejichž partnerky vydělávají více peněz, až pětkrát častěji nevěrní než ti, kteří vydělávají průměrně stejně. [celá zpráva]

2. Dlouhá pracovní doba

Pokud váš partner pracuje dlouho, a tráví méně než 10 procent celkového času s vámi, pak je tu reálná šance jedna ku deseti, že se dříve či později dopustíte vy či on nevěry.

Podle Úřadu pro národní statistiky tráví manželské páry mající děti v průměru pouze 75 minut společnou činností. Jak tvrdí poradce pro vztahy, manželé by si měli udělat čas na společné aktivity, aby se postupem času zcela neodcizili.

3. Dlouhodobé soužití před sňatkem 

Lidé často věří, že dlouhodobější soužití před svatbou zaručí, že se partneři lépe poznají, zvyknou si i na vzájemné výstřednosti, což jim prý připraví lehčí cestu na vstup do manželství. Průzkumy ale dokazují, že páry, které spolu dlouhodobě žijí v neformálním svazku, vykazují až o 40 procent vyšší riziko nevěry, než ti, kteří se vezmou po kratší známosti.

4. Genetická nevěra

Vědci prý odkryli genetické tajemství cizoložství. Při výzkumu před dvěma lety zjistili, že muži, jenž zdědí genetickou variantu, která postihuje hormon zvaný vasopresin, jsou náchylnější k selhávání ve vztazích či manželství, a méně často vstupují do manželství.

5. Pozor na nevěrného sourozence

Pokud má váš partner dvojče, které rádo podléhá aférkám, buďte na pozoru. U takových sourozenců je až 200procentní šance, že je-li nevěrné jedno z dvojčat, bude i druhé. "Řada dvojčat má velmi podobné povahy, často sdílejí stejné názory," uvedla analytička.

6. Několikáté manželství

Výzkum z roku 2009 zjišťoval, jak je to s věrností v manželství, nebo u vztahů, které trvají pět a více let. Pokud byl jeden z partnerů v manželství již poněkolikáté, šance na dlouhý vztah se snížila. V manželství, kde byli oba již někdy rozvedeni, se riziko rozpadu vztahu výrazně zvýšilo.

7. Posedlost sexem

Při průzkumu ohledně sledování pornografických snímků na internetu se k takovému chování přiznala téměř třetina všech dotazovaných mužů. Ti, již sledují takové pořady pravidelně, jsou podle odborníků častěji nevěrní, protože u nich sledování více tlumí emocionální reakce, což může vést ke krachu vztahu.

8. Život na venkově 

Ačkoli se může zdát život na venkově jako idylická součást života, opak může být pravdou. Do těchto oblastí se podle některých zjištění více stahují nevěrní jedinci. Za poklidným životem se tak může skrývat více rozvrácených vztahů, než ve větších městech.

9. Náboženské vzdělání a soukromé školy

Podle výsledků průzkumu lidé, kteří se cítí omezováni určitými kulturními či náboženskými ideály, vstupují do manželství ve velmi mladém věku. Výsledkem pak může být častěji pocit frustrace ve svazku, což může vést k rozpadu vztahu.

10. Fanda sociálních sítí

I když si mnozí chválí, že díky sociálním sítím získávají mnoho nových přátel, takové přátelství může mít i svá rizika. Prvotní kontakt, který se opravdu odehrává pouze přes síť, tak může přerůst i v něco vážnějšího. Pokud váš partner tráví na takové síti celé hodiny, je možná dobré vědět, s kým a o čem diskutuje.

11. Má nižší IQ než vy

Podle odborníků existuje nepsaná úměra mezi vzděláním a nevěrou. Čím vzdělanější a chytřejší je váš protějšek, tím méně prý hrozí nevěra z jeho strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Sklony k promiskuitě se dědí, tvrdí vědci

Střídáte často své sexuální partnery nebo toužíte po sexu ve třech? Pak za vaše tužby mohou geny. Podle newyorských vědců totiž máte specifickou variantu genu...

Výběr článků

Načítám