Hlavní obsah

Vztah s výrazně mladší polovičkou vás udělá starší, než jste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že vztah s výrazně mladším partnerem či partnerkou omlazuje? Podle nové studie je to mýtus! Vezmete-li si takového člověka, v očích ostatních lidí budete vypadat o dost starší.

Foto: Reuters

Vztah s výrazně mladší partnerkou či partnerem vás vizuálně neomladí.

Článek

Vedle výrazně mladších kolegů, přátel či partnerů se totiž vizuálně věkový rozdíl nesnižuje, ba naopak, výrazně se zvyšuje. Staršímu muži ve společnosti výrazně mladší dámy kvůli tomu obvykle ostatní tipují mnohem vyšší věk, tvrdí studie, o níž informuje server Daily Telegraph.

Výzkum naznačuje, že ten, kdo chce vypadat mladší, by se měl nechat vidět spíše se staršími kolegy či přáteli. Vyplynulo to z výsledků zkoumání psychologů z univerzity v německé Jeně, podle nichž je věk člověka posuzován podle toho, s kým v dané chvíli právě je.

Ti provedli několik výzkumných projektů, v nichž zjišťovali, jak lidé odhadují věk ostatních. Ukázalo se, že nejlépe lidé odhadují věk u člověka, který je sám, nebo ve skupině přibližně stejně starých lidí. Pokud je však většina lidí ve skupině výrazně starších a mezi danou osobou je patrný velký rozdíl, pak jsou odhady velmi zcestné.

Záleží na tom, na koho se podíváte první

Vědci dále poskytli dobrovolníkům různého věku série fotografií lidí v různém věku. V jedné z nich ukazovali napřed několik fotek starších lidí a po nich následovala fotografie osoby středního věku. Dobrovolníci měli většinou tendenci této osobě tipovat výrazně méně, než jí ve skutečnosti je. To vedlo vědce k závěru, že divákovo vnímání věku se liší v závislosti na tom, na koho se díval dříve.

"Jsme schopni změnit subjektivní vnímání obličeje," řekl psycholog Stefan Schweinberger k výzkumu, jenž byl publikován v časopise Vision Research.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč mají muži druhé mízy

Proč se muži potýkají s takzvanou druhou mízou? Co vede některé z nich k tomu, že se například po dvacetiletém manželství rozhodnou spálit mosty a začínají...

Výběr článků

Načítám