Hlavní obsah

Před rakovinou vaječníků prý chrání všechny druhy antikoncepce

– Washington

Rakovina vaječníků patří mezi častá a nebezpečná nádorová onemocnění. V ČR je ročně zjištěno mezi 1-2 tisíci nových případů a mnohdy se již jedná o pokročilé formy nemoci, jelikož příznaky onemocnění jsou dlouhou dobu velmi nenápadné. Podle vědců této zákeřné chorobě dokáží velmi účinně předcházet všechny druhy antikoncepce, dokonce i mužská vasektomie (podvázání a přetětí chámovodů).

Foto: Profimedia.cz

Sperma prý v ženském organismu způsobuje záněty, které mohou vést ke vzniku rakoviny vaječníků.

Článek

Když vědci porovnali skupinu žen s rakovinou vaječníků a jejich zdravých vrstevnic, zjistili, že ty, které používaly jakýkoli druh antikoncepce - pilulky, nitroděložní tělíska, bariérovou metodu, podvázání vejcovodů a dokonce i ty, jejichž partner podstoupil vasektomii - byly vystaveny o 40 až 65 procent nižšímu riziku vzniku této nemoci.

"Bez ohledu na to, jakou metodu zvolíte, antikoncepce vám poskytne určitou ochranu před nádorem," tvrdí autorka studie Dr. Roberta Nessová z Texaské univerzity.

Výsledky jejího bádání se potvrdily i poté, co byly do statistiky zahrnuty vnější vlivy, které by mohly spojitost mezi užíváním antikoncepce a vznikem rakoviny ovlivnit.

I takové metody, jako jsou nitroděložní tělísko nebo vasektomie, poskytují ženám zhruba padesátiprocentní ochranu.

Nebezpečné sperma

Přestože vědci stále ještě nemají relevantní důkazy, je možné, že za onemocnění rakovinou vaječníků může samotné sperma, které způsobuje v ženském organismu záněty, které mohou vést ke vzniku rakoviny. Každá metoda, která mu brání vniknout hluboko do těla, tak vaječníky chrání.

Své výhody mají podle Nessové i pilulky. Tím, že zastavují ovulaci, snižují riziko vzniku nebezpečných zánětů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám