Hlavní obsah

Ženy dokážou ohodnotit muže během sedmi sekund

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při prvním setkání s cizím člověkem podvědomě danou osobu hodnotíme, zda je nám sympatická či nikoli, zda je přitažlivá nebo představuje potenciální nebezpečí. Při první schůzce je tedy potřeba jistě udělat co nejlepší dojem. Již několik prvních gest při seznámení tak udává směr, jak nás bude okolí vnímat. Ženám podle vědců stačí na ohodnocení mužů při první schůzce pouhých sedm vteřin.

Foto: Profimedia.cz

I když je vám protějšek na první schůzce sympatický, neměli byste příliš narušovat jeho osobní prostor.

Článek

"Ženám opravdu stačí jen pár sekund k tomu, aby dokázaly posoudit osobu, se kterou se poprvé setkají," potvrzuje podle serveru The Daily Telegraph psycholožka Linda Blairová.

Ve většině případů ženy hodnotí protějšek zcela podvědomě. Podle Blairové to má co dělat s primitivními lidskými kořeny z dob, kdy si jedinci nemohli dovolit dělat špatná rozhodnutí.

Autorka knihy Body Language Bible Judi Jamesová s tímto názorem rozhodně souhlasí. "Posuzování lidí v prvních vteřinách, kdy se s nimi seznámíme, je vlastně jakási odpověď na otázku našeho přežití. Ale i když většinou víme, že na první dojem se nemá vždy dát a že můžeme vlastně někoho jen špatně odhadnout, stejně to nemůžeme nijak zastavit."

V dnešní době, kdy je téměř každý časově velmi často vytížen, tak nemusí muži u dané ženy při špatném uvedení dostat druhou šanci.

V návaznosti na to ale Jamesová ihned dodává: "Ačkoli stále hodnotíme druhé, co se týče nás samotných (žen), jsme ve vysílání stejných signálů vůči mužům velmi neopatrné. Jak se tedy mají ženy chovat na první schůzce, aby nepůsobily příliš odtažitě, nebo naopak povolně?

Jak se chovat při první schůzce

Podle odborníků stačí pár základních pravidel. Než dorazíte na schůzku, na chvilku se zastavte a zhluboka se nadýchněte a vydýchněte. Odstraníte tak případný stres a nervozitu ze schůzky. Pokud to jde, můžete ještě jednou zkontrolovat svůj vzhled, abyste byla klidnější.

Před setkáním určitě vypněte telefon nebo alespoň ztište zvonění.

Usmívejte se. Když se na někoho usmějete, většinou vám to oplatí, situace k seznámení tak bude mnohem příjemnější. Nesmějte se ale násilně, situaci by to mohlo naopak zhoršit.

Pokud s sebou máte kabelku či malou tašku, mějte ji zásadně v levé ruce, abyste pravou mohla podat na pozdrav. Jak dokazují zjištění vědců z univerzity v Iowě, vstřícné potřesení rukou je mnohem důležitější než oblečení, které máte na sobě.

Budete-li se tvářit chmurně, sklesle nebo nešťastně, lidé si o vás mohou udělat zcela mylný dojem.

Nezasahujte příliš do osobního prostoru druhého člověka. Přátelská a neohrožující vzdálenost je zhruba v délce vaší ruky.

Při komunikaci raději užívejte drobná gesta, namísto sezení s rukama v klíně. S protějškem při komunikaci udržujte oční kontakt.

Nebojte se použít malý kompliment, například ohledně vzhledu či oblečení. Nic ale nepřehánějte, rozhodně nebuďte neupřímní.

Nakonec, i když bylo řečeno, že oblečení hraje až druhou roli, rozhodně nic nepodceňujte. Dbejte na to, aby byl váš outfit vhodně sladěn s danou příležitostí, boty s okopanou špičkou jistě neudělají dobrý první dojem. A co se týče parfému, pamatujte, že méně je někdy více.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám