Hlavní obsah

Na mužské chování má pozitivní vliv manželství

– Ann Arbor

Muži žijící v manželství jsou hodnější a milejší. Podle vědců však za to nemůže příroda, ale vliv samotného svazku manželského.

Foto: Profimedia.cz

V manželství má každý člověk někoho, kdo mu dává zpětnou vazbu, učí ho být lepším a milejším.

Článek

Muži, kteří se ožení, totiž opouštějí nespolečenské chování. Vztah či závazek k jedné ženě je odrazuje od kriminálního a agresivního chování a také od nadměrné konzumace alkoholu.

Psychologové z Michiganu sledovali v dlouhodobé studii chování jednovaječných dvojčat, která mají stejné geny a většinou na ně působila stejná výchova a prostředí. Lze u nich tedy nejlépe pozorovat, jaký vliv má manželství, a vyloučit právě vlivy genetické a výchovné. Studie dokazuje, že ti muži z jednovaječných dvojčat, kteří se ožení, mají společensky lepší chování než ti, kteří zůstávají svobodní.

Manželství nás socializuje

„Muži, kteří vstupují do manželství, se od počátku nechovají zdaleka tak nespolečensky. A když se ožení, jejich agresivní chování se ještě omezí,“ tvrdí docentka psychologie S. Alexandra Burtová z Michigan State University.

„Manželství je dobré, protože nás zapojuje do společnosti. V manželství má každý člověk někoho, kdo mu dává zpětnou vazbu, učí ho být lepším a milejším,“ souhlasí s výsledky studie doktorka Kate Figesová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám