Hlavní obsah

Používejte antikoncepci, zachráníte planetu, naléhají experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Světová populace má v roce 2050 dosáhnout devíti miliard obyvatel; z devadesáti procent dojde k nárůstu v zemích třetího světa. Experti jsou přesvědčeni, že přelidnění v zemích třetího světa vyvolá extrémní poptávku po potravinách a obydlích, což způsobí enormní tlak na životní prostředí naší planety. Proto už dnes nabádají lidi, aby používali antikoncepci, jelikož tak ochrání nejen své zdraví, ale i světové klima.

Foto: Profimedia.cz

Plánované rodičovství prý může zachránit svět.

Článek

Prestižní britský lékařský časopis Lancet uvádí, že více než 200 miliónů žen by chtělo brát přípravky proti početí, ale nemohou si je dovolit.

To vede k 76 miliónům nechtěných porodů ročně. Pokud by měly tyto ženy volný přístup ke kondomům nebo jiné antikoncepci, pravděpodobně by to pomohlo životnímu prostředí na Zemi.

"Měli bychom hledat souvislost mezi populačním růstem, sexuálním zdravím a právem na něj a klimatickými změnami," uvádí se v komentáři.

Investice do plánovaného rodičovství se vyplácí

Už dříve v tomto roce se v časopise objevil názor, že změny klimatu jsou největší zdravotní hrozbou 21. století.

Lancet zároveň cituje údaje britských vědců, podle nichž je plánování rodičovství pětkrát levnější než obvyklé technologie, které se snaží napravit globální oteplování.

Podle nich je každých sedm dolarů vynaložených na plánované rodičovství adekvátní ušetřené tuně oxidu uhličitého, která by byla vypuštěna do atmosféry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám