Hlavní obsah

Ženám se při vyvrcholení aktivuje až třicet různých mozkových center

– New Jersey

O tom, že sex prospívá lidskému zdraví, není pochyb. Vědce proto zajímalo, co všechno se děje v mozku, když žena prožívá orgasmus. Magnetická rezonance u žen s vyvrcholením pak odhalila, že jejich mozek v té chvíli doslova burácí aktivitou. V době orgasmu je totiž ovlivněno třicet různých center mozku, která řídí emoce, bolest, dotyk, radost, požitek, uspokojení a také třeba paměť.

Foto: Profimedia.cz

Ženský orgasmus trvá v průměru asi deset až patnáct sekund, muži se musejí v průměru spokojit jen s šesti vteřinami.

Článek

Asi dvě minuty před orgasmem se aktivuje centrum mozku zodpovědné za odměňování a vnímání užitku. Toto centrum je aktivováno třeba také při konzumaci jídla a pití. Bezprostředně před orgasmem je ovlivněna a aktivována senzorická kůra mozková, která zpracovává doteky z jiných částí těla, a thalamus, který přenáší signály z jiných částí těla.

Při orgasmu je pak aktivována insula a singulární kůra, které zpracovávají emoce. Dále je aktivován hypotalamus řídící teplotu, hlad, žízeň a únavu. Aktivováno je také jádro nukleus accumbens zpracovávající vjemy libosti, slasti, blaha a radosti, a dále také nukleus caudatus (ocasaté jádro) zodpovědné za paměť.

Deset až patnáct vteřin slávy

Vědci byli ohromeni, že u všech žen mozek reagoval stejně.

„U žen orgasmus produkuje velmi rozsáhlou odpověď celým mozkem a tělem,“ uvedl ke studii profesor Barry Komisaruk z Rutgers University v New Jersey.

Ženský orgasmus trvá v průměru asi deset až patnáct sekund, muži se musejí v průměru spokojit jen s šesti vteřinami.

Reklama

Související témata:

Související články

Na velikosti záleží, potvrzují sexuologové

Na rozměrech penisu záleží. Rozhodně minimálně při vaginálním orgasmu. Prokázali to sexuologové ze Skotska, kteří se v rozsáhlé studii zabývali fenoménem...

Až třicet procent žen někdy ejakulovalo

Většina lidí má v povědomí, že ejakulace je záležitostí pouze mužů. Ovšem podle vědců se týká i žen. Mokrý orgasmus nebo-li také squirting oficiálně někdy...

Výběr článků

Načítám