Hlavní obsah

V čem spočívá tajemství atraktivity

Novinky, Bohumila Kunertová

Kdo z nás by nechtěl být stále atraktivní? V čem ale spočívá to sladké tajemství, které nás činí přitažlivými pro opačné pohlaví? Je to snad oblečení nebo líčení? Možná, podle vědců je zde ale i další faktor, kterým můžeme ovlivnit, jak nás bude opačné pohlaví vnímat. Je to způsob, jakým nastavujeme svému protějšku tvář.

Tvar těla se během života mění podle plodnostiVideo: Novinky

 
Článek

Jak ukázal jeden z posledních vědeckých průzkumů, muži a ženy mohou sami sebe učinit ještě více přitažlivými. Jde jen o to, pod jakým úhlem nastaví svému protějšku tvář, uvádí server Telegraph.

Ženy prý mohou být více svůdné, pokud obličej nakloní mírně vpřed, při komunikaci se svým protějškem jsou tak nuceny pohlédnout mírně vzhůru. Naproti tomu muži budou podle odborníků působit více maskulinně, pokud mírně zakloní hlavu, jejich pohled tak bude směřovat přes nos mírně dolů.

Vědci věří, že tento postoj je dán obvyklými výškovými rozdíly mezi muži a ženami. Nakloněním hlavy mírně vzad totiž muž nastavuje větší úhel, pod kterým se na něj bude žena menšího vzrůstu dívat. Pokud naopak menší žena nakloní hlavu trochu dopředu, mohou ji vyšší muži sledovat v lepším úhlu.

Evoluce a atraktivita

Jak uvedl doktor Darren Burke, vedoucí asistent psychologie na univerzitě v Newcastlu, který se svou manželkou Danielle Sulikowskiovou vedl výzkum, atraktivita lidského obličeje byla z hlediska evoluční perspektivy velmi obsažně studována.

"I když je vliv ženských a mužských vlastností poměrně dobře znám, stále zde existuje mezera ve znalostech, co je považováno za typicky obličejové rysy obou skupin," dodal doktor Burke.

"Zkoumali jsme, zda je nějak ovlivněn pohled na opačné pohlaví z různých perspektiv s ohledem na výškové rozdíly mužů a žen. Při pokusech jsme pak našli způsob, jak úhel nastavení naší tváře ovlivňuje atraktivitu pro opačné pohlaví," uvedl Burke.

3D modely lidských tváří

Při podrobných zjištěních vědci použili speciální trojrozměrné modely mužských a ženských tváří. Při testování byly tváře nakláněny v pěti různých pozicích, účastníci výzkumu pak jednotlivé polohy hodnotili právě z hlediska atraktivity.

Jak uvedla doktorka Sulikowskiová, daná zjištění velmi pomohla při odhalování tajemství seznamovacích rituálů mezi muži a ženami v 21. století.

Výsledky výzkumu byly publikovány v posledním vydání vědeckého časopisu Evolutionary Psychology.

Reklama

Související témata:

Související články

Typy mužů, kterým ženy neodolají

Není žádným tajemstvím, že někteří muži jsou pro ženy neodolatelní, zatímco jiní stojí tiše v koutku a žádná dáma si jich ani nevšimne. Čím to ale je? Jde jen...

Výběr článků

Načítám