Hlavní obsah

Jak překonat manželské krize

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Partnerské krize podle psychologů z manželských poraden přicházejí v několika opakujících se schématech: narození prvního dítěte, partnerská nevěra, návrat ženy po mateřství do práce, puberta potomků nebo i odchod dospělých dětí z domovů.

Manželským krizím se dá předcházetVideo: Novinky, Novinky

 
Článek

Každý tyto krize řeší jinak. „Do manželské poradny ještě nikdy nedorazil pár či jeden z partnerů 'jen tak z ulice', že by šel náhodou kolem a uvědomil si, že třeba potřebuje s něčím poradit. Vždy přicházejí jedinci, nebo výjimečně páry, kteří se dostali dle jejich slov do neřešitelné situace. Jejich vztah se nachází v takzvané krizi a žádají o radu. Většinou si přejí návrat partnerského soužití zpět do stavu zamilovanosti či alespoň setrvačnosti,“ uvedl psycholog Jan Černý.

Modely řešení či předcházení přetrvávající krize

Bezdětné, dlouholeté páry v krizi - Častým jevem posledních let bývají bezdětné páry ve věku kolem třicítky, jejichž problémem je to, že spolu jsou už dlouho. Jejich vztah se dostal do slepé uličky, nemají si co říci, nerozumějí si, mnohdy spolu jsou od studií. Nyní by si přáli mít dítě, ale nevědí, zda ještě chtějí být spolu, když už jejich vztah takzvaně vyhořel.

"Všem tedy teoreticky radím: nezakládejte rodinu, pokud si nejste jisti, že ji spolu opravdu chcete, že spolu jako partneři chcete být. Výchova dítěte je během na dlouhou trať, jenž v sobě skrývá mnohá úskalí a pochybnosti. Proto je dobré být si alespoň na samém počátku založení rodiny jisti tím, co chceme. Pro nejisté páry je lepší rozejít se, pokud k sobě již nic necítí nebo mají málo společného, neboť početím a narozením potomka vztah nezachrání, spíš naopak," doporučil Černý.

Narození prvního dítěte - Do další krize se může partnerský pár dostat v momentě, kdy se jim narodí první potomek.

"Narození prvního dítěte znamená především pro ženu konec svobodného života. Děti jsou na maminkách stoprocentně závislé, a ty nemohou jinak, než se mu stoprocentně věnovat. V dnešní době bývají často od rána do večera s dítětem samy doma a od manžela se odcizují. Těmto maminkám radím, ať se pokusí popovídat si v mateřském centru či na hřišti s ostatními maminkami a zjistí, že nejsou v takové situaci samy. Společně sdílený "problém" se tak pro mnohé stane snáze řešitelný," poradil maminkám s pochybnostmi psycholog.

Vyhnání z ráje a sesazení z trůnu - Zároveň přidal několik poznatků ze své dlouholeté praxe, kdy muži-tatínky narození dítěte překvapí, protože v očích ženy již není nejdůležitějším elementem. Nahradilo jej, ač jejich vlastní, dítě. Černý to nazval stavem "vyhnání z ráje".

"Do poradny ovšem přicházejí muži, kteří opouštějí jedno až dvouleté děti. Když s nimi hovořím, vůbec jim nedochází, že neopouštějí dítě, ale vlastně dvě bezbranné osoby. Matku a dítě," připomněl častý jev psycholog.

Uvedl, že kolikrát vede s muži dialog ve smyslu - otec si stěžuje, že ve vztahu se necítí být šťasten. A on jako psycholog vždy odpovídá stejně - vy ale nejste ten, kdo by měl být ve vztahu šťasten, v tomto vztahu nejste prostě na prvním místě.

Rada psychologa je za každou cenu se postarat, aby nevznikla situace, kdy se opouštějí malé děti. Muž by si měl uvědomit vlastní dospělost, měl by se v něm probudit otec. Pak by se krize "vyhnání z ráje" dala překonat.

"V období, kdy je dítěti již osm až 14 měsíců, dítě se začne osamostatňovat a otec by se mohl vrátit na sesazený trůn. To by krizi také vyřešilo," vybídl psycholog tatínky k trpělivosti a potlačení ješitnosti.

Spánkový dluh rodičů může být také příčinou krize  - Při narození dítěte také přichází nová zkušenost, na niž rodiče většinou nejsou prakticky připraveni. Tou je nedostatek spánku. Do doby, než ratolest dosáhne dvou let věku, maminky a tatínkové přijdou o půl roku spánku.

Většina z nich spí kolem čtyř hodin denně. A i ty jsou přerušované vstáváním k plačícímu nebo hladovému potomkovi. Důsledkem rostoucího spánkového dluhu je permanentní únava. Ta vede k podrážděnosti a rozhádanosti. U některých párů tato kombinace končí rozpadem vztahu.

Odborníci tvrdí, že k normálnímu fungování potřebuje dospělý člověk minimálně pět hodin nepřerušovaného spánku. Je to však individuální. Jsou lidé, kteří musí spát osm hodin denně, ale i tací, jimž stačí jen tři hodiny v posteli.

Průzkum ukázal, že dvě třetiny čerstvých rodičů spí méně než čtyři hodiny. A dvanáct procent z nich spí v průměru dokonce méně než dvě a půl hodiny, což je pro psychiku velmi nebezpečné.

"Můžeme si tedy spočítat, že pokud by měl člověk během dvou let spát celkem alespoň 3650 hodin a naspí jen 2738 hodin, přijde vlastně o 912 hodin snění. Což je tolik, kolik by normálně naspal za půl roku," tvrdí vedoucí výzkumu Iftikhar Mirz.

Podle Mirze je pro dospělé nesmírně důležité mít alespoň minimální penzum klidného, nerušeného spánku. Jinak nastupuje podrážděnost, špatné výsledky v práci a výpadky pozornosti. Když si během dne tu a tam na hodinku zdřímnou, spánkový dluh tím nezmenší.

Nevěra je dalším spouštěčem krize - V tomto případě do poraden přicházejí nejčastěji ženy. "A jako fenomén moderní doby uvádím, že většina případů partnerské nevěry se projevila přes smsky.

Myslím, že lidi se snáze naučí mazat smsky než být věrní,
psycholog Jan Černý

Poznamenávám, že by se partneři již v mládí měli naučit mazat smsky, předešlo by se tím mnohým rodinným problémům," představil detaily "provalené" nevěry psycholog. Na dotaz, zda by se raději partneři neměli naučit být věrní, psycholog poznamenal: "Myslím, že snáze se lidi naučí mazat smsky než být věrní."

Poradce se také vyznal k zajímavé zkušenosti s tím, že ani to, když se záletník či záletnice vrátí domů, nemusí být pro pozitivní vývoj vztahu výhra.

Návrat maminky po mateřské do práce - Po několika letech servisu, kdy si manžel zvykl, že se o něj žena stará, většinou bývá doma, večeře a veškerý servis je připraven, najednou nastává změna. Žena je v práci, on musí vyzvednout dítě ze školky, nakoupit a večeři si ohřát sám. Manželka se mnohdy vrací později než on.

"V ten moment může nastat partnerská krize, protože chlap si začne připadat po návratu domů opuštěný, cítí se 'tak sám'," uvedl další z možných důvodů partnerské krize, jež často v poradně řeší psycholog Jan Černý.

Další důvody krizí 

Mezi dalšími důvody rozpadajících se vztahů psycholog vyjmenoval situace, kdy partnerům začnou dospívat děti a jejich puberta se přenese kolikrát i na rodiče. Ti se dostávají také "do puberty" a mnohdy tropí hlouposti. Z dalších zlomových okamžiků, jež spouštějí krizi, je doba, kdy potomci dospějí a odcházejí z domu. A v neposlední řadě jeden z častých důvodů, proč se partneři rozcházejí, je doba, kdy začínají stárnout a musejí se rozhodnout pro společné stáří.

Nejčastější důvody, jež lidé uvádějí při rozvodu:

- Z pohledu mužů - nedostatek zájmu o sex ze strany manželky (25%)

- Z pohledu žen - citově chladný partner (28 %)

Zdroj: Saga Legal Services

Odborníci se domnívají, že mnoho párů se po odstěhování dospělých dětí dostane do fáze, kdy začnou závažně přehodnocovat svůj dosavadní život. Pokud manželství bylo delší dobu udržováno právě jen kvůli dětem, je rozvod prvním řešením, které se nabízí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám