Hlavní obsah

Antikoncepce po čtyřicítce nemusí být jen hormonální

Novinky, Karolina Zarzycká

Ruskou ruletu hrají ženy po čtyřicítce, které počítají s tím, že už se mohou bez obav milovat bez ochrany, aniž by otěhotněly, protože přece v jejich věku během cyklů nedochází k ovulaci. Otěhotnět lze ale i ve vyšším věku a gynekologové zralým ženám doporučují užívání ochrany, ať hormonální, či bez hormonů.

Foto: Profimedia.cz

Ženy po čtyřicítce by se otěhotnění měly bránit, možností mají bezpočet.

Článek

MUDr. Thomas Pertynski z katedry gynekologie zdravotního institutu v Lodži se k tématu otěhotnění ve zralém věku vyjadřuje skepticky: „I když je rozhodnutí začít poprvé s antikoncepcí ve věku čtyřiceti let let poměrně důležité a vážné, oproti tomu se mi těhotenství po čtyřicítce jeví dramatičtější.“

Foto: Profimedia.cz

Možností antikoncepce je vaginální kroužek.

Pozdější těhotenství s sebou může nést určitá rizika, a to pro matku i dítě. „Některé čtyřicátnice prodělaly operace břicha, jež mohou ovlivnit průběh těhotenství. Jiné trpí vysokým krevním tlakem či diabetem II. typu a jejich děti se mohou narodit s vrozenou vadou. Takže pokud žena po dítěti okolo čtyřicítky vyloženě netouží, protože to může být její poslední šance na otěhotnění, doporučuji ženám používání antikoncepce.“

Foto: Profimedia.cz

Každá z antikoncepčních metod má své nevýhody, hormony nejsou vhodné pro všechny ženy, kondom zase není 100% spolehlivý.

Gynekolog Pertynski je zastáncem názoru, že hormonální antikoncepce může být ženám, kterým to zdravotní stav dovolí, prospěšná víc než jen tím, že zabrání nechtěnému otěhotnění.[celá zpráva]

„Po padesáti letech zkušeností, kdy je antikoncepční pilulka na světě, víme, že chrání organismus před mnoha onemocněními, snižuje vznik rakoviny prsu, vaječníků, tlustého střeva, zpomaluje vznik osteoporózy.“[celá zpráva]

Kondomy, tablety, náplasti, hormony i tělíska

Mezi nejpoužívanější antikoncepční prostředky, jaké mají aktivní páry k dispozici, patří kondom a přerušovaná soulož. Když pomineme určitý diskomfort při přerušované souloži, obě metody nebývají stoprocentně účinné.

Foto: Profimedia.cz

Nitroděložní tělísko s hormonem, které je menší než běžná rtěnka, je mezi ženami nad čtyřicet stále populárnější.

Gynekologové doporučují užívání hormonálních tablet, náplastí, ale i nitroděložních tělísek. Tělíska jsou dostupná ve více variacích, hormonální a bez hormonů. V Česku jsou na trhu nehormonální tělíska DANA, Gyne-T, Multiload-Cu. Tělísko uvolňující hormon se nazývá Mirena. Cena tělíska se pohybuje mezi pěti a šesti tisíci korunami, což v období pěti let finančně vychází výhodněji než užívání antikoncepčních pilulek.

Nitroděložní tělíska

Nitroděložní tělíska od doby svého vzniku prošla vývojem. Jak tvrdí lékaři na serveru Vitalia, dříve se tělíska vyráběla z drahých kovů a ženám způsobovala trvalou neplodnost, protože byla implantována nastálo. Dnes se vkládají tělíska na pět let, lze je vyjmout, některá uvolňují hormony a působí jako antikoncepce.

Tělíska jsou malé předměty nejčastěji ve tvaru písmene T, které by se ve dlani ztratily. Zavádějí je pouze specializovaní gynekologové, a to skrze pochvu pomocí trubičky velikosti dlouhého tenkého brčka. Po zavedení se trubička vyjme a vlákna vedoucí od konce tělíska do pochvy jsou zkrácena na délku asi dvou centimetrů.

Záleží na každé ženě a jejím zdravotním stavu, pro jaký druh antikoncepce se rozhodne. Rozhodujícími faktory jsou věk, zdravotní stav a prodělaná onemocnění, fakt, zda žena rodila či ne a určitě je nutná konzultace s gynekologem.

Anketa

Která z antikoncepcí je vám nejbližší?
1. Hormonální v tabletách
28,9 %
2. Hormonální náplast
5,5 %
3. Nitroděložní tělísko s hormony
10,4 %
4. Tělísko bez hormonů
7,7 %
5. Vaginální kroužek
12,7 %
6. Kondom
17,9 %
7. Jiná
5,3 %
8. Žádná
11,6 %
Celkem hlasovalo 1061 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám