Hlavní obsah

Stále více Rusů hledá nevěsty na Západě

Právo, Lenka Dostálová

Sedmadvacetiletý Rus Maxim měl téměř všechno, co by si od života mohl přát. Vysokou školu, slušnou práci, i třípokojový byt v Moskvě. Chybělo mu jediné - žena. Nakonec se před rokem oženil s Češkou. O Rusky nestál. Tak jako dalším jeho krajanům mu připadaly moc fintivé a náročné, tak se raději poohlédl v cizině.

Foto: Profimedia.cz

Jen v ruské metropoli je mezinárodní každé sedmé manželství, jejich počet se přitom meziročně zvýšil téměř o pět procent.

Článek

Počátkem 90. let to byly ruské dívky, které se na Západě proslavily jako ideální nevěsty. Evropanům a Američanům připadaly jako splněný sen - skromné, krásné a vděčné za lepší život. Západní dokumentaristy pak krmily příběhy o surových alkoholicích, pro které je žena maximálně služkou.

V poslední době se objevil nový trend - směr Západ nabírají i ruští ženiši. Počet Rusů, kteří za manželku pojmou cizinku, rok od roku roste. Podle odborníků, které oslovil časopis Newsweek, to je přitom pouze začátek. Největší zájem mají o Němky, Italky anebo obyvatelky Lucemburska.

Samozřejmě jsem chtěl zaujmout třeba Angličanku nebo Němku, ale nepovedlo se. Nějak se se mnou moc nechtěly bavit. Zato Češkám a Polkám jsem se moc líbil.
Maxim

„Dřív k nám nechodili prakticky žádní muži, kteří by si chtěli ženu najít v zahraničí,“ popisuje ředitelka seznamovací agentury Tet-a-tet Irina Lebeďová. „Loni se to začalo měnit, měli jsme hned několik desítek takových inzerátů,“ dodává.

Maxim zvolil jinou cestu - internet. Hledat začal na sociální síti Facebook. U dívek ze Západu ale valný úspěch nesklidil, naopak nadchl Východoevropanky. „Samozřejmě jsem chtěl zaujmout třeba Angličanku nebo Němku, ale nepovedlo se. Nějak se se mnou moc nechtěly bavit,“ přiznává. „Zato Češkám a Polkám jsem se moc líbil,“ přikyvuje. Jeho česká žena je o tři roky starší, podle Maxima ale vypadá maximálně na dvacet.

Foto: Profimedia.cz

Rusky si potrpí na drahé oblečení a kosmetiku, svým krajanům proto často připadají příliš náročné.

„A to proto, že si na sebe nenatírá tuny kosmetiky jako většina Rusek. Na Češkách vůbec obdivuji skromnost. Moje žena se po obchodech nenosí na jehlových podpatcích a do práce nechodí v minisukni,“ vypráví nadšeně.

Pro cizinky voní exotikou

Podle psychologa Pavla Ponomarjova Rusové na Západě rozhodně nejsou bez šancí, protože pro tamní obyvatelky mají nádech exotiky. „Mnohé ženy si Rusy podvědomě spojují se Sovětským svazem - silný muž ze silné země,“ vysvětluje. Podle průzkumu mezinárodní marketingové společnosti Synovate se Rusové dokonce v žebříčku nejkrásnějších mužů umístili na třetím místě, hned za Italy a Američany.

Štěstí s cizinkou hledá i pětadvacetiletý Andrej. Přítelkyně ho opustila před dvěma lety. Měla už dost života v malém dvoupokojovém bytě, o který se dělila s rodiči a mladším bratrem. Navíc jí bylo jasné, že po boku čerstvého absolventa vysoké školy se brzy lépe mít nebude.

Našla si proto přes internet bohatšího cizince. „Promiň, ale v Rusku opravdoví muži vyhynuli,“ řekla mu na vysvětlenou krátce před tím, než odjela za novým životem do Kanady. „Cizinci si na rozdíl od vás ženy umějí vážit, jsou starostliví a zdvořilí. V Rusku se téměř všechny ženy vdávají z pocitu bezvýchodnosti. Je pro ně lepší mít aspoň nějakou rodinu než vůbec žádnou. Já tak žít nechci.“

Andrej se urazil. Ještě ten samý večer si pustil počítač a v internetové seznamce si v angličtině zadal inzerát. „Muž, 25 let, se chce oženit jen s cizinkou.“ Odpovědi začaly chodit už druhý den, teď Andrej uvažuje o svatbě s Bulharkou.

Podobný příběh prožívá i osmadvacetiletý Alexej. Pracuje jako prodavač domácích spotřebičů a stále ještě nenašel tu pravou. Kolem sebe má sice plno hezkých děvčat, jen kdyby všechny tolik nešly po penězích. „Holky z venkova mi padají kolem krku, jakmile zjistí, že jsem z Moskvy a mám byt. Moskvanky zase pořád vyžadují, abych s nimi chodil po nočních klubech a kupoval jim drahé dárky,“ stěžuje si.

Evropanky za sebe zaplatí

Naopak Evropanky zcestovalého Alexeje okouzlily svou samostatností. „Samy za sebe zaplatí v restauraci a přitom se na člověka nekoukají jako na ubožáka,“ pochvaluje si.

„Předtím jsem chodil dva roky s Ruskou a ona mě pořád sekýrovala, že jsem jí nekoupil tohle a nedal tamto, ale já přece nemám nafukovací výplatu!“ vzpomíná rozčileně. Rozhodl se proto zalovit v cizím revíru a už dva měsíce si dopisuje s dívkou z francouzské Marseille, dokonce se za ní chystá na návštěvu.

Foto: Profimedia.cz

Po partii z ciziny Rusové nejčastěji pátrají na internetu. Největší zájem přitom mají o Němky.

Podle demografky Olgy Zdravomyslovové je ale mezi oběma pohlavími jeden velký rozdíl. Ženy, které se snaží provdat do zahraničí, často opravdu „jen“ touží po rodině. „V Rusku je žen pořád víc než mužů. Mezi muži je navíc dost rozšířen alkoholismus,“ vysvětluje. Cíl mužů je jiný - odjet.

O tom, že na Západě najdou štěstí, ale odborníci pochybují. „Jsou nároční a často nechápou, že západoevropské ženy se od Rusek liší, mají jinou mentalitu a jsou nezávislejší. Najít kopii Rusky se zahraničním pasem se jim stěží podaří,“ říká Lebeďová.

Proto radí, aby se Rusové před podáním inzerátu v seznamce rozhlédli kolem sebe. Muži jsou totiž v Rusku stále nedostatkovým zbožím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám