Hlavní obsah

Češi se věnují sexu hodinu týdně

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se milují v průměru hodinu týdně. Vyplynulo to z celorepublikového výzkumu sexuálního chování a spokojenosti.

Foto: Václav Pergl, Právo

Profesor Weiss na úterní tiskové konferenci o sexu.

Článek

„Češi souloží v průměru dvakrát týdně. Mladší generace třikrát za týden, nad 45 let v průměru jednou týdně. Délka soulože trvá v průměru 30 minut, z toho 15 minut je ale předehra. Dohromady se tak Češi věnují sexu hodinu týdně,“ řekl v úterý na dotaz Práva profesor Petr Weiss ze Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, který spolu se společností STEM/MARK výzkum provedl. Do výzkumu bylo zapojeno 805 mužů a 800 žen ve věku od 35 do 65 let.

Muži se přeceňují

Výzkum například ukázal, že muži ve 25 % označují délku svého penisu za 16 až 20 cm a 11procent 11 až 15 cm. „Češi jsou buď nad celosvětovým průměrem nebo mají jen velké oči,“ s úsměvem komentoval odpověď mužů profesor Weiss. Podle celosvětového výzkumu je totiž průměrná délka mužského penisu ve ztopořeném stavu 12,5 cm.

Pro život a spokojenost v manželských vztazích je ale délka penisu až na posledním místě. Na prvním je psychická pohoda a otevřená komunikace mezi partnery.

Sex v životě člověka hraje významnou roli. Ukázalo se, že 74 % žen nejvíce vzrušuje mazlení a muži dávají naopak přednost zrakovým podnětům (36 %). Zajímavé byly i odpovědi na vyhýbání se sexu. Nejčastější výmluvou u obou pohlaví je únava (53 %), ženy se více vymlouvají na bolest hlavy (30 %), muži naopak na mnoho práce (41 %). Jen třetina žen nikdy nepředstírala orgasmus, naopak dvě třetiny ano. „Také dvacet procent mužů orgasmus předstírá, což je určitá novinka,“ řekl profesor Weiss.

Časté poruchy erekce

Téměř 54 % mužů trpí lehčí či těžší formou poruchy erekce, tedy ztopoření údu. „Středně těžkou až těžkou poruchu erekce má 26 % mužů,“ uvedl doktor Karel Kočí, soukromý androlog z Prahy.

Rizikovými faktory poruchy erekce jsou kouření, obezita, vysoký krevní tlak, nedostatek pohybu, zvýšená hladina krevních tuků a stres. Důsledky jsou pak velmi těžké: ztráta sebedůvěry, partnerské konflikty, deprese, ale i neschopnost založit rodinu.

Výzkum odhalil, že příznaky nedostatečné erekce předcházely vzniku kardiovaskulárních obtíží v 67 % případů. „Muži s poruchou erekce měli dvakrát vyšší riziko vzniku infarktu myokardu a s věkem se toto riziko zvyšuje. Střední doba od vzniku poruchy erekce do vzniku onemocnění věnčitých tepen srdce byla zhruba tři roky,“ uvedl doktor Kočí.

Varoval před samoléčbou a před neověřenými přípravky v podobě potravinových doplňků. Léčba patří pouze do rukou lékaře a léky jsou výhradně na předpis. Jejich předepsání předchází komplexní prohlídka právě na možnost kardiovaskulárního onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak překonat zábrany při milování

Milování k životu patří. Nejde jen o rozšiřování rodu, ale také o zábavu, která nám přináší mnoho pozitiv v podobě lepší nálady, psychické pohody, ale...

Ženy předstírající orgasmus mají lepší sex

Ženy jsou v předstírání orgasmu skutečně mistryněmi. Ovšem předstírání vyvrcholení není ničím, co by mělo sloužit ku prospěchu jen mužům. Naopak podle nové...

Výběr článků

Načítám