Hlavní obsah

Oddělené ložnice by měly být až posledním řešením chrápání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nepříjemnost v podobě chrápání partnera ohrožuje nejen zdraví obou milenců, ale také kvalitu jejich vztahu. Proto vědci doporučují tento problém co nejdříve vyřešit.

Foto: Profimedia.cz

Spát vedle chrápajícího partnera může být velmi vysilující.

Článek

Chrápání častěji postihuje muže, ale nevyhýbá se ani ženám. Ty ho u svého protějšku tolerují velmi obtížně a každá čtvrtá žena začne po čase chrápajícího fyzicky odmítat. Tím, že pak spí dvojice odděleně a dostatečně se nemazlí a netulí, chybí partnerům hormon oxytocin upevňující pouto s milovanou osobou. A vztah může být vážně ohrožen.

„Rozhodování, zda spát dohromady, nebo zvlášť, je stará věc. Přetrvávat při spánku ve stejné posteli v níž spí partner, který vás vyrušuje, může být pro vztah velmi nebezpečné. Nedostatek spánku je škodlivý pro mentální i fyzické zdraví a člověk se může stát rozmrzelým, pokud dostatečně nespí,“ tvrdí doktor Christian Jarrett z Britské psychologické asociace.

Na nedostatek spánku kvůli hlučnému partnerovi si přitom stěžuje až čtvrtina žen.

Sdílení postele je velmi důležité

„Sdílení postele je ale důležitým časem pro páry, aby si mohly užít fyzický kontakt, zvláště po velmi rušném dni. Víme všichni, že dotek je pro lidské vztahy nezbytný. Sdílení postele má symbolickou hodnotu. Jsme totiž nejzranitelnější, když spíme, sdílením postele jasně dáváme najevo, že si vzájemně věříme.

Odborníci na vztahy mluví o významu spontánnosti v dlouhodobém sexuálním vztahu. A řekněme si na rovinu, neplánovaný sex je pravděpodobnější ve společné posteli, než když spíte odděleně,“ dodal Jarrett podle něhož by tak oddělená ložnice měla být až posledním řešením chrápání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám