Hlavní obsah

Více než polovina Češek se nerada svléká, trpí komplexy kvůli postavě

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy všeobecně trpí řadou komplexů. Mezi ty největší pak patří mindrák z nedokonalé postavy, který trápí více než polovinu Češek. Muži se za svou nahotu tolik nestydí a nedokonalosti postavy trápí pouhou třetinu z nich.

Foto: Profimedia.cz

Více jak polovina Češek se stydí za své nedokonalosti postavy.

Článek

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti SANEP tedy ženy trpí častěji pocitem méněcennosti kvůli svému tělu než muži. Největší problémy se svým nahým tělem přitom přiznávají mladí lidé a to hlavně dívky ve věku od 18 do 25 let.

"V případě sexu jde však zjevně v mnohých případech jak stud, tak komplexy z nahého těla stranou," míní autoři průzkumu. V intimních chvílích se totiž stydí jen necelá třetina žen a pouze sedm procent jejich partnerů.

Češi neholdují nudismu

Češi nejsou velcí exhibionisté, ale zároveň je nelze řadit mezi puritány. O nahotě i sexu dokáží vcelku otevřeně hovořit, jen se neradi na veřejnosti odhalují a ukazují nazí. Proto ani většina Čechů nikdy nenavštívila nudistickou pláž a ani je to neláká.

"I přes poměrně velkou otevřenost v otázkách dotýkajících se osobní nahoty je zjevné, že kult nahé krásy je velkým problémem zejména pro mladé dívky, což se ve svém důsledku může dramaticky odrážet na kvalitě jejich psychiky, a tedy i sebedůvěry," uvedli autoři průzkumu.

Internetového průzkumu, který se uskutečnil od 6. do 13. srpna, se zúčastnilo více než 9 tisíc lidí ve věku od 18 do 69 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám