Hlavní obsah

Radim Uzel: Autoerotika zvyšuje nezávislost na ostatních lidech

Právo, Radim Uzel

Můj brněnský učitel psychiatrie docent Bouchal napsal jednou zajímavou úvahu: Chvála sexuální samoobsluhy. Už před třiceti lety konstatoval, že onanie na světě přibývá hlavně u mužů.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální samoobsluha zajišťuje třeba vyšší míru nezávislosti na jiných lidech.

Článek

Minuly naštěstí doby, kdy ji společnost považovala za těžký hřích. Pomocí onanie se člověk učí milovat sám sebe. A svou lásku pak může podle vlastního rozhodnutí rozšířit na partnera podle biblického příkazu „Miluj bližního svého jako sebe samého“.

Název podle biblického Ónana

Svůj název dostala podle biblického Ónana. Ten se ale nedopouštěl onanie, nýbrž přerušované soulože. Hospodin ho také nezabil za sebeukájení, nýbrž proto, že odmítal oplodnit svou švagrovou. Úmyslně vypouštěl semeno na zem. Naštěstí už ani křesťané neberou tato biblická doporučení doslova. Kdyby Hospodin zabil každého muže, který takto vypouští semeno, příliš mnoho živých by jich nezůstalo.

Je zajímavé, jak tvrdě odmítala a trestala církev manipulaci s vlastními genitáliemi. Podobně jako všelijací vychovatelé, napravovatelé a umravňovatelé. A to ještě před několika desetiletími. Mého prastrýce budili jeho klášterní pedagogové už v pět hodin ráno a vyhnali na modlitby, aby v posteli nepodlehl pokušení.

Můj dědeček, venkovský lékař, vysvětloval mně a bratranci, jak neblahé zdravotní následky by nám případná onanie přinesla. Celkové zblbnutí bylo tím nejmírnějším následkem. Jím barvitě popsaná biologická hrozba se naštěstí nesplnila. Já i bratranec jsme úspěšně vystudovali vysokou školu. Na omluvu dědečka uvádím, že promoval na lékařské fakultě v roce 1902. V té době nazývali onanii samohanou.

Onanie vadila i totalitám

Mnoho lidí si lámalo hlavu, proč byla trnem v oku i totalitním ideologiím. Zatracovaly ji a strašily jejími následky lidi. Podobně jako různá náboženství. Toto strašení mělo často úspěch. Pokud se totiž podaří člověka přesvědčit, že dělá něco zakázaného, stává se poslušným a lépe ovladatelným.

Už v roce 1978 jsem se snažil rozptýlit strach lidí z onanie a do televizního zdravotně výchovného pořadu jsem zařadil konstatování, že není škodlivá. Scénář schvaloval televizní ředitel. Nesmlouvavě přeškrtl tuto informaci tlustou červenou tužkou. Šel jsem proti tomu protestovat. Zeptal jsem se sekretářky, zda se ředitel domnívá, že onanie je škodlivá. „Když se na něho podíváte, skoro byste řekl, že jo,“ pravila tato dáma se spikleneckým úsměvem.

Proč onanie ve světě přibývá podle Doc. Bouchala

 - Je prakticky zadarmo. Srovnejme to s výdaji na manželky, milenky a prostitutky.

- Odpadá nebezpečí pohlavní nákazy

- Není natolik spojena s mezilidskými konflikty jako běžný sexuální vztah. Pokud ovšem mužovi nepřijde na sexuální samoobsluhu partnerka a necítí se pohoršena tím, že si takto užívá za jejími zády.

- Zajišťuje vyšší míru nezávislosti na jiných lidech.

O onanii se vypráví i jeden židovský vtip. U vchodu do synagogy visel nápis: „Pokud vstoupíš do tohoto chrámu s hlavou nepokrytou, je to stejné, jako kdybys onanoval.“ Někdo k tomu ve spěchu připsal: „Zkusil jsem obojí, ale nedá se to srovnat.“

Reklama

Související témata:

Související články

Jak mluvit s dětmi o sexu

Už učitelky v mateřské škole by měly upozornit děti, jaké nebezpečí jim hrozí od pedofilů. Jinak jde o trestuhodné opomenutí sexuální výchovy.

Výběr článků

Načítám