Hlavní obsah

Milostné pokukování po jiných ženách je u mužů přirozený reflex

Novinky, Bohumila Kunertová

Jistě žádná žena nebude polichocena, když její vyvolený otočí hlavu za každou trošku pohlednější konkurentkou. I když se budeme snažit sebevíc, mužům v této "zálibě" asi jen těžko zabráníme. I když nás milují a tvrdí, že jsme osudovými ženami jejich života, za pohlednou krasavicí se i tak stejně ve většině případů otočí. Jedná se totiž o jejich přirozený reflex.

Foto: Profimedia.cz

Svůdné pokukování po ostatních ženách patří mezi přirozené mužské reflexy.

Článek

Představte si situaci, která nemusí být ani tak daleko od reálného života mnohých žen. Sedíte se svým přítelem či manželem v restauraci, pochutnáváte si na dobrém jídle, lehce konverzujete, prostě si užíváte klidný večer. Najednou nedaleko od vašeho stolu projde pohledná žena a váš muž (přítel) se za ní bez jakéhokoli ostychu otočí a téměř zamilovaně na ni hledí.

I když si v tu chvíli budete jistá, že vás miluje a nikdy by vás nepodvedl, i takové nevinné ohlédnutí ve vás může vzbudit silnou vlnu žárlivosti, která může vyústit i v ošklivou hádku. Možná si tím ulevíte, ale požadovaný výsledek se asi nedostaví. Odborníci by vám totiž vysvětlili, že se u muže jednalo o podobný přirozený reflex, jako je třeba dýchání.

Za vším jsou mozkové pochody

Ještě předtím, než je muž vědomě vůbec schopen zareagovat, se v jeho mozku odehrávají situace, které vyhodnocují, zda je daná žena sexuálně atraktivní. Pokud je vyhodnocení kladné, nastávají u muže okamžitě fyzické projevy. Rozšíří se zorničky, zvýší se srdeční frekvence, zvyšuje se hladina testosteronu a muž začne vysílat k ženě milostné pohledy.

Tato činnost je u muže stejně přirozená jak dýchání, tvrdí neuropsychiatrička Louann Brizendineová, která je zároveň autorkou knihy Mužský mozek, kde vysvětluje a svým způsobem i obhajuje toto ne zrovna taktní mužské chování a zabývá se i rozdílnými pochody mužského a ženského mozku.

Vysvětlením může být podle ní také to, že oblast mužského mozku, která ovládá nebo řídí sexuální výkon je 2,5krát větší než u žen. Ale bohužel pro muže, to, co oni považují za pouhý akt hodnotící ženskou krásu, označují obvykle jejich partnerky za čin "velezrady".

Muži hodnotí, ženy jsou připraveny k boji

Ženský mozek je oproti mužskému totiž naprogramován tak, aby automaticky hodnotil ostatní ženy, které by mohly být potencionálními konkurentkami. Proto se v situaci, kdy se muž, byť bez sebemenších vedlejších úmyslů, podívá na jinou ženu, cítí v ohrožení.

Podle Brizendineové by ale měly ženy méně vyčítat a být spíše za tento jev u muže "vděčné". Podle ní to totiž znamená, že muž je naprosto normální, má dostatek testosteronu a je tak i dostatečně plodný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám