Hlavní obsah

Jak vybrat toho správného partnera

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamilovanost ve vztahu je sice krásná věc, ale nevydrží věčně, tak jako tak jednou budete muset čelit (někdy drsné) realitě. Psycholog Gian Gonzaga proto radí, jak vybrat takového partnera, který bude ve vašich očích tím pravým i poté, co vám spadnou růžové brýle.

Foto: Profimedia.cz

Pro hledání dokonalého protějšku se dobře nalaďte.

Článek

1. Poznejte sami sebe

Abyste si uvědomili, jak by měl váš ideální partner vypadat, musíte nejprve prozkoumat sami sebe. Zkuste si uvědomit, jaké hodnoty a vlastnosti jsou pro vás důležité. Ty nejvýznamnější byste rozhodně měli sdílet se svým partnerem. Může to být například postoj k dětem - kdy je mít a zda vůbec. Možná si nebudete přesně jisti vším hned na začátku, ale bylo by dobré shodnout se alespoň rámcově. Rozdíly v tak zásadních věcech byste totiž později jen složitě překonávali.

 2. O vzhled opravdu nejde

Zamyslete se nad tím, zda nechcete s "tím novým" nebo "tou novou" jít do vztahu jen proto, že skvěle vypadá. Vzhled totiž ve vztahu rozhodně není to nejdůležitější. Samozřejmě, že vás vaše polovička musí přitahovat, ale počáteční vzrušení časem ochladne. Z dlouhodobého hlediska je tedy spíš důležité, jak si rozumíte a jak moc jste kompatibilní.

Nenechte se lapit do víru vášně natolik, abyste nedokázali rozpoznat, zda má váš partner takové hodnoty, díky nimž váš vztah může trvat i poté, co se vám "okouká".

 3. Zaměřte se na pozitiva

Mnoho o druhém člověku můžete zjistit i z toho, jak reaguje, když přinesete nějakou dobrou zprávu - ideálně takovou, která vás může nějak obohatit jako pár. Čím víc je reakce druhého bouřlivá a nadšená, tím je vyšší šance, že budujete úspěšný vztah. Druhý by se měl vyptávat či dát alespoň najevo pozitivní emoce. Varující by pro vás měla být ignorace či zlehčování vašeho sdělení. Jakkoliv se to zdá být nepodstatné, je právě tento typ záležitostí velmi nezbytný pro budování intimity ve vztahu.

4. Konflikty řešte

Všechny páry prožívají konflikty a hádky. To není ani tak důležité. Opravdu důležité je jen to, jak pracujete na jejich řešení. Zamyslete se vždy nad partnerovým úhlem pohledu na věc a nebuďte vůči jeho názorům přezíraví. Nenechte váš vztah sklouznout k modelu, kde jeden jen rozkazuje a druhý pouze ustupuje. Možná že spor vždycky nevyřešíte, ale společná snaha nalézt kompromis obvykle zmírňuje dopady neshod.

5. Zbavte se předsudků

Snažte se nedělat unáhlené závěry o vašem partnerovi nebo o jeho potenciálním chování. Vždy se snažte uvést věci do kontextu a nepřemýšlejte o nich samostatně. To, že vám ráno partner odsekává, ještě neznamená, že vás nemá rád. Třeba se jen špatně vyspal nebo ho čeká náročná schůzka. Svět je plný stresujících faktorů, které mohou zalézt pod kůži a pak se projeví i ve vztahu.

6. Perfektního partnera můžete najít kdekoliv

Existuje mnoho tradičních míst, kde můžete najít dobrého partnera - ve škole, v práci či přes přátele. Existuje ale také mnoho nových způsobů, například seznamky na internetu či takzvaný speeddating, kde máte během několika minut možnost poznat třeba i deset protějšků. Pokud nechcete zůstat sami, neuzavírejte se. Vyrazte ven, třeba i na neobvyklá místa, kde jste ještě nebyli a nebojte se zkoušet nové věci. Nakonec, když pak najdete skvělý vztah, koho bude zajímat, jak jste se seznámili?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám