Hlavní obsah

Přátelství mezi mužem a ženou je možné

Novinky, Andrea Zunová

Mým nejlepším přítelem je muž. Není to můj partner, ale opravdu jen a jen kamarád. Můžeme spolu jít do kina, na večeři, na sklenku, nebo jet na výlet. Probrat spolu živé, mrtvé, ale pořád zůstávat přáteli a ne partnery. Mou největší kamarádkou je žena. Poradí mi, co si mám vzít na sebe, když jsem nešťastný ze své přítelkyně, vysvětlí mi ženský pohled na věc.

Foto: Profimedia.cz

Přátelství mezi mužem a ženou možné je, jen ho většinou těžko chápou partneři dotyčných

Článek

Myslíte si, že to je fikce? Že přátelství mezi mužem a ženou bez toho, aby sklouzlo k sexu, není možné? Mnoho lidí by vám potvrdilo opak.

Stejný názor má i psycholožka Alice Vondrová, podle níž je přátelství mezi mužem a ženou za určitých okolností možné. Nicméně se domnívá, že v takových vztazích je vždycky nějaká jiskra erotiky.

Přátelství mezi mužem a ženou může být podle psycholožky vzájemně velice obohacující. Protože kamarádka může být k muži upřímná a říct mu i věci, které mu zrovna nevoní, zatímco žena, která ho takzvaně balí, k němu tak upřímná nebude. Zrovna tak žena se od svého kamaráda může dozvědět, jak muži v určitých životních situacích myslí. Tedy i to, co jí manžel, nebo milenec neřekne.

„Pokud je to přátelství založeno na dobrých základech, tak k sobě oba mohou být upřímní a mluvit spolu bez příkras. A i když je to někdy velmi tvrdé poznání, tak je to užitečné poznání, že mužský svět je jiný. A naopak muž také hledí s údivem na to, jak myslí ženy,“ říká Alice Vondrová.

„Může dojít také k situaci, že žena a muž, celoživotní přátelé, mají slabou chvilku, nebo se jim v životě něco přihodí a dostanou se do situace, kdy jsou najednou bez partnerů. V takové chvíli mezi nimi může dojít k něčemu eroticko-sexuálnímu, ale to nějak odezní a oni dál jsou schopni pokračovat jako ryzí přátelé,“ říká Vondrová s tím, že to vůbec nemusí být na škodu přátelství.

Hůř to nesou partneři

Když muž a žena, či holka a kluk spolu mají hezký kamarádský vztah, nic na tom není, hůř to ale asi nesou jejich partneři. Protože ne pro každého je jednoduché vědět, že je vedle něj ještě někdo jiný, kdo s jeho partnerem, či partnerkou sdílí radosti i strasti.

Jak se s tím tedy vyrovnat? Psycholožka Vondrová říká, že těžko. A vysvětluje, že velmi záleží na tom, jak to lidé, kteří takového kamaráda, či kamarádku mají, vysvětlí svých partnerům. „Určitě tomu nepomohou řeči typu: ‚Ten Filip je ale báječnej kluk, já ho znám třicet let‘. To hlodá a nabudí žárlivost. Pokud se to prezentuje tak, že ‚ano tento Pepa je součástí party, kterou máme ze základní školy a je tam Božena, Eva a Pepa‘, tak proč ne,“ říká Alice Vondrová.

Předpokladem ale podle ní je, že partner, kterému svoje kamarádství chceme vysvětlit, má také nějaké přátele. „Člověku, který sám žije uzavřeně a přátele nemá, budou nakonec vadit i ženský jako kamarádky, natož pak chlap,“ vysvětluje.

Reklama

Související články

Ženy se raději vzdají partnera než kamarádky

Ženy přátelství neberou na lehkou váhu. Potvrzuje to i poslední studie britských sociologů, která tvrdí, že ženy rozchod s kamarádkou berou mnohem hůře než...

Výběr článků

Načítám