Hlavní obsah

Blízcí přátelé dokáží zahřát stejně jako teplá přikrývka

Amsterdam

Přítel je člověku nejen oporou a parťákem do nepohody, ale může i příjemně zahřát. Takzvaný "hřejivý pocit" u srdce při setkání s dobrým přítelem totiž není jen dojmem, ale skutečností, jelikož kamarád dokáže zahřát stejně dobře jako teplá přikrývka.

Foto: Profimedia.cz

Má-li tedy člověk ve své blízkosti někoho, komu důvěřuje a je mu s ním dobře, je mu tepleji až o 2 stupně Celsia.

Článek

Bohužel opačný efekt pociťuje člověk v přítomnosti někoho, s kým si není emocionálně blízký a s kým nesdílí společné zájmy. Pak naopak vnímá chlad mnohem intenzivněji.

Podle nizozemských psychologů tato studie vysvětluje fakt, proč se do lidského slovníku dostaly přívlastky „studený, chladný, hřejivý či vřelý“ v popisu vztahů k lidem či vlastností druhých.

Vše začíná hned po narození, kdy se matka tulí ke svému miminku, to cítí matčino teplo a zároveň poprvé vnímá pocity štěstí, blízkosti a bezpečí.

Má-li tedy člověk ve své blízkosti někoho, komu důvěřuje a je mu s ním dobře, je mu tepleji až o dva stupně Celsia a naopak.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy se raději vzdají partnera než kamarádky

Ženy přátelství neberou na lehkou váhu. Potvrzuje to i poslední studie britských sociologů, která tvrdí, že ženy rozchod s kamarádkou berou mnohem hůře než...

Výběr článků

Načítám