Hlavní obsah

I HIV pozitivní lidé mají dovolený sex, jen musí dbát na zvýšenou ochranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověku HIV pozitivnímu se v žádném případě nezakazuje sex. Podle odborníků je hned při sdělení diagnózy nemocný upozorněn, jak by měl sex praktikovat, aby neohrozil okolí ani sebe, protože je náchylný na infekci.

Foto: Profimedia.cz

Bohužel mladí lidé stále příliš riskují a kondom při milování nepoužívají.

Článek

"V Česku, pokud HIV pozitivní má sex bez kondomu, porušuje zákon o ochraně zdraví, kde se mluví o morální povinnosti sdělit partnerovi diagnózu i o tom, že HIV pozitivní se musí chovat tak, aby HIV nešířil," informuje ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý.

Záměrné šíření nákazy je podle Hlavatého výjimkou, mnohem víc je těch, kdo o své pozitivitě nevědí a nemoc šíří.

Pokud někdo o své pozitivitě mlčí, může to být z obavy, že si těžko najde partnera, když mu předem sdělí, že je HIV pozitivní. "Do toho by málokdo šel, přitom s ochranou není

problém, s ní lze vést normální sexuální život, samozřejmě s tím omezením, že kondom musí být při orálním, vaginálním i análním styku," upozornil Hlavatý.

Většina nemocných bezpečný sex dodržuje

Lékař v Domě světla sděluje diagnózu v zhruba 1,5 až dvouhodinovém rozhovoru. Řekne člověku, co se s ním bude dít, jak by se měl dál chovat.

"Nehrajeme si na včelku, která opyluje květ, je to o reálném sexu, jakou polohu volit a co a jak dělat, aby k přenosu nedošlo," řekl Hlavatý. Pacient je pak v péči některého ze sedmi AIDS center, kde podepíše "desatero", jak by se měl chovat. Pokud

to nedodrží, porušuje zákon.

Z minulosti je znám případ, kdy kanadský steward cestující po celém světě šířil nákazu záměrně. Chtěl se pomstít za to, že se sám nakazil. To je ale výjimečné, HIV pozitivní obvykle po prvním šoku, že se nakazili, pravidla bezpečného sexu přijmou a dodržují.

Důvěřuj, ale prověřuj

Do Domu světla přicházejí podle něj na testy obvykle lidé, kterým partner sdělil, že mu zjistili HIV. V době, kdy měli sex, o tom nevěděl. Tito lidé se provinili jen tím, že důvěřovali.

Pokud jde o úmyslné šíření, je dokazování složité. Pokud partner nakažené ženy neměl nikdy žádnou jinou partnerku, je vina dívky jasná. Pokud ale měl za řadu let od doby, kdy s ní měl sex, další partnerky, nikdo z laborantů nemůže potvrdit, že virus je právě od ní.

"Mohou říci, že typ viru je shodný, ale lidí se stejným podtypem viru může být mnoho," popsal složitost dokazování Hlavatý.

Něco podobného se podle něj stalo v Česku, kde na jedné hygienické stanici se při testování opakoval stejný člověk označený za zdroj nákazy. Žaloba ale neuspěla, protože nikdo z laborantů nemohl říci stoprocentně, že právě tento zdroj všechny infikoval.

Stále mezi lidmi panuje mnoho mýtů

Podle Hlavatého i přes osvětu stále lidé málo vědí o cestách nákazy. Virus se přenáší krví a tělními tekutinami. Přesto mnoho z těch, kteří přijdou na test poté, co měli desítky partnerů a stovky nechráněných styků, se bojí v Domě světla dotknout kliky, protože tam žijí lidé HIV pozitivní.

I proto zde při odběru dodržují přísné zásady - až před očima testovaného rozlomí obal jehly, aby měl jistotu, že zde se nenakazil.

Anketa

Provozujete skutečně bezpečný sex?
Ano, kondom používám při každém styku
7,8 %
Ano, vyjma dlouhodobých partnerů/partnerek
44,9 %
Občas, existují okamžiky, kdy na to prostě zapomenu
4 %
Ne, kondom prostě nesnáším
7,4 %
Ne, nespím s nikým koho neznám
13,1 %
Ne, a moc dobře si uvědomuji, jak moc riskuji
7,6 %
Ne, připadá mi to trapné
0,6 %
Ne, ale začnu
0,9 %
Ano, sex neprovozuji
13,7 %
Celkem hlasovalo 2251 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám